NISAM DOŠAO NA ČAS, IMAM DRUGE PLANOVE: Detalji horora u Subotici gde je učenik osmog razreda nožem izbo vršnjakinju!

Osumnjičenom N. P. (15) posle saslušanja kod sudije za maloletnike određen pritvor do 30 dana

Kurir/N.H

Bili smo na nultom času, kad je došao taj naš drugar iz odeljenja i javio se nastavnici. Ona ga je pitala zašto je bez torbe došao u školu, a on je odgovorio da ima neke druge planove i da nije došao na nastavu. Zatim je prišao učenici s leđa i nožem je ubo jednom u ruku i četiri puta u nogu! Ranjena devojčica je sa drugaricom počela da beži u drugu učionicu u kojoj bila nastavnica srpskog jezika. Ta nastavnica je devojčici podvezala ruku i nogu da ne krvari i posle toga su otišli u bolnicu. Dečak se posle krio u školi, ali su ga našli i odveli u policiju...

Ovako je jeziv slučaj vršnjačkog nasilja u OŠ "Ištvan Sečenji" u Subotici opisala jedna od učenica koja je bila očevidac ranjavanja. Incident se dogodio u petak oko 13.30 sati, a posle privođenja osumnjičenog N. P. (15), učenika osmog razreda, sudija za maloletnike Višeg suda u Subotici odredio mu je pritvor do 30 dana, dok su povređenoj devojčici povrede sanirane u Opštoj bolnici i ona je upućena na kućno lečenje.

Revolitrani roditelji kažu da su za ovaj događaj saznali od dece, a ne viber grupe roditelja.

- Došao sam odmah da izvedem iz škole svoje dvoje dece. Srećom, nije njihov razred bio u pitanju, a meni nije jasno kako je moguće da naoružano dete uđe u školu? Mi, roditelji, ranije smo već organizovali jedan skup ispred škole, negodovali smo tada zbog pretnji jednog osmaka nastavnici istorije. Nije isto dete u pitanju, ali škola nas nije ni tada, ni sada obavestila šta se desilo i da dođemo po decu - kaže jedan od revoltiranih roditelja.

Roditelji posećaju da ovo nije prvi slučaj nasilja u ovoj školi.

- Sredinom januara dogodio se još jedan incident. Tada je učenik, takođe osmak, pretio da će ubiti sve vršnjake u razredu kao u "Vladislavu Ribnikaru" u Beogradu, ali i još dvoje nastavnika. Taj osmak je odmah prijavljen školskom policajcu, zbog toga je dobio krivičnu prijavu u subotičkom Višem javnom tužilaštvu i teretio se da je počinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti - kaže izvor Kurira.

Saopštenje škole: Reagovali smo u skladu s uputstvom ministarstva

Stručna služba OŠ "Ištvan Sečenji" u Subotici oglasila se u ime direktorke saopštenjem za javnost u kojem piše da se "dogodio nemio događaj u kojem je povređena jedna učenica."

- Povrede učenice nisu opasne po život i one su adekvatno i stručno sanirane. Škola je odmah reagovala u skladu s Uputstvom Ministarstva prosvete za krizne događaje, te preduzela korake iz svoje nadležnosti i uključila institucije iz spoljašnje zaštitne mreže koje su odmah reagovale. Obaveštena je Hitna pomoć, policija, Školska uprava Sombor i Ministarstvo prosvete. Od naredne nedelje i dokle god bude potrebno, nastavnici i stručna služba škole pružaće podršku svim učenicima i nastavnicima kako bi se krizni događaj prevazišao - saopšteno je iz škole.

Isti sagovornik ukazuje da u OŠ "Ištvan Sečenji" ne postoji obezbeđenje.

- Pre samo desetak dana jedan učenik je gurnuo moje dete, pa je moralo da nosi longetu. Iz škole nam je najpre rečeno da nam je dete palo, a tek kasnije se saznalo ko i zašto ga je gurnuo i da je to namerno urađeno. I danas je stručna služba trebala odmah da pozove roditelje i saopšti im šta se dogodilo. Nepravedno je da nema školskog policajca u dvorištu, to je potrebno, a ne da u školu ušeta ko hoće. Kapija je bila širom otvorena kad smo došli, a zatvorena je tek kad smo odveli decu. Razgovarao sam s nastavnicom koja je dobro regovala i pomogla devojčici, ali gde je obezbeđenje škole - upitao je sagovornik Kurira.

Kurir/Nadica Harminc