NOVA RUSKA TAKTIKA PROTIV UBITAČNOG UKRAJINSKOG ORUŽJA: Procurili snimci sa fronta, pogledajte ŠTA SPREMAJU! Do sada su se "samo" PRAVILI MRTVI (VIDEO)

Shutterstock/X/@uncensorednews9/Printscreen

Čini se da ruske snage pripremaju novu taktiku za borbu protiv ukrajinskih bespilotnih letelica, koristeći lutke obučene u vojne uniforme da privuku napade.

Na društvenim mrežama su se pojavili video snimci koji prikazuju lutke poredane pored guma u ​​šumovitoj oblasti, a jedna je čak "naoružana" raketnim bacačem. Svrha ovih lutki je, kako se veruje, da zbune ukrajinske bespilotne letelice i skrenu vatru sa pravih ciljeva.

Prema Kiru Džajlsu, stručnjaku za Rusiju u istraživačkom centru Četam Haus, ova taktika pokazuje kako rat postaje sve personalizovaniji, jer se municija sada sve više koristi za pronalaženje pojedinačnih ciljeva.

- Lutke se uklapaju u trend modernog ratovanja, gde su ciljevi svedeni na pojedince - rekao je Džajls. On je za britanski Telegraf dodao da se ruski vojnici često prave mrtvi kada uoče dronove iznad glava, što čini lutke efikasnim načinom da operateri dronova sumnjaju u autentičnost mete koju napadaju.

Mamci su korišćeni u ratovanju hiljadama godina, obično u obliku velikih objekata kao što su tenkovi i avioni. Međutim, tehnološki napredak je omogućio razvoj manjih vojnih mamaca, kao što su replike minobacača. Neki od ovih mamaca sada mogu čak i da oponašaju termalne i radarske signale kako bi izgledali kao prave mete.

- Važno je da izgledaju ubedljivo kako bi neprijatelj potrošio municiju na njih, umesto na prave vojnike - objasnio je Džajls.

Međutim, nije jasno da li će lutke prikazane u procurelim video snimcima zaista biti korišćene ili su deo šireg plana obmane. Ruska vojska koristi mamce od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, a ova taktika postaje sve češća na terenu.

Primeri takvih strategija u ruskom arsenalu uključuju satelitske snimke iz 2023. na kojima se vidi obojeni bombarder Tu-95MS u vazduhoplovnoj bazi, pokušaj da se prevare potencijalni napadači. Izvor ukrajinskih specijalnih snaga potvrdio je da su primetili sve veći broj lažnih vojnika koje ruske snage koriste oko Hersona od 2022. godine.

Ukrajinske snage takođe koriste sličnu taktiku, pa su tako, na primer, rasporedile lutke nakon ponovnog zauzimanja Harkovske oblasti krajem 2022. godine. Kijev je u prošlosti postavljao lažne avione na aerodrome u Krivom Rogu i Odesi i koristio drvene replike raketnih sistema Himars da obmane neprijatelja.

Ijan Garner, istoričar i analitičar ruske kulture, smatra da bi bilo koja vojska koja ne koristi tako jeftinu i efikasnu taktiku bila nerazumna.

- Ove obmane funkcionišu veoma dobro – rat je izuzetno skup, a obe strane se suočavaju sa napadima dronova. Jeftino je nabaviti lutke i lažnu opremu za privlačenje vatre, spasavanje vojnika i uništavanje dronova i artiljerije.

(Kurir.rs/Večernji list/Preneo: Đ. M.)