Između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Kube potpisan Sporazum o sprečavanju nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima

Ministar kulture Nikola Selaković sastao se u Vladi Srbije sa ministrom kulture Republike Kube Alpidiom Alonsom Grauom, koji boravi u Srbiji povodom održavanja 67. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu

Printscreen Instagram

Ministar kulture Nikola Selaković sastao se u Vladi Srbije sa ministrom kulture Republike Kube Alpidiom Alonsom Grauom, koji boravi u Srbiji povodom održavanja 67. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, a tom prilikom dva ministra su potpisali Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Kube o sprečavanju nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima.

Ministar Selaković je istakao da je Srbija spremna za dalje jačanje ukupne saradnje sa Kubom, polazeći od tradicionalno dobrih odnosa koje karakteriše međusobna podrška u odnosu na pitanja od nacionalnog značaja za dve zemlje i posebno zahvalio za podršku i razumevanje Kube po pitanju Kosova i Metohije.

Selaković je naglasio da je Srbija veoma opredeljena za unapređenje odnosa u oblasti kulture, te zahvalio Kubi što je prihvatila da bude počasni gost na 67. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu i izrazio uverenje da će sadržajni program štanda Kube dodatno približiti srpskoj publici kubansku književnost.

Ministar je ukazao da je posebno značajno što je zajedničkim aktivnostima za samo godinu dana došlo do razmene učešća na sajmovima knjiga u Beogradu i Havani i napomenuo da je, uz podršku Ministarstva kulture Srbije, omogućeno prevođenje značajnih dela sedam kubanskih autora, među kojima je i knjiga ministra Graua, po prvi put na srpski jezik, što će dodatno doprineti boljem razumevanju kultura naših zemalja.

Ministar Alpidio Alonso Grau je zahvalio na toploj dobrodošlici i rekao da cela delagacije oseća prijateljsku dobrodošlicu Srbije i da se stoga oseća kao da je kod kuće i zahvalio Srbiji što je uvek bila uz Kubu u teškim vremenima, te naveo i da je aktuelni trenutak usled sankcija i energetske krize težak za narod Kube.

Selaković je ukazao da između srpskog i kubanskog naroda, bez obzira ne geografsku udaljenost, postoje brojne sličnosti, da su oba naroda bili pod mnogim pritiscima u svojoj istoriji, a i srpski i kubanski narod spadaju u one koji na pritiske ne pognu glavu, već ih oni čine još hrabrijim i jačim. Ministar Grau je naglasio da njegova zemlja neguje blisku saradnju sa Srbijom, pa tako i na polju kulture, koja se ogleda i u činjenici da delegaciju čine najveći živi pisci.

(Kurir.rs/M.J)

This browser does not support the video element.

"Progutao sam srce crnog goluba u magijskom ritualu!" Autor knjige o magiji u Srbiji opisao scene užasa kojima je prisustvovao  kurir televizija