Ovaj grad u Srbiji proglašen je za jednu od najboljih art nuvo destinacija u Evropi: Na listi top 10 gradova

Portal European Best Destinations predstavio je destinacije na kojima se mogu videti najlepši art nuvo primeri

Shutterstock

Budimpešta je prva na listi najlepših art nuvo destinacija u Evropi, a naša "mala pobeda" je što se u top 10 našla i - Subotica.

Art nuvo je poslednji umetnički univerzalni pravac koji je uspeo da unese sopstveni pečat u sve oblasti modernog života – od mode i arhitekture pa do stila života na kraju 19. i početkom 20. veka. Nastaje u u potpunoj suprotnosti sa masovnom industrijalizacijom 19. veka i odlikuje se živošću, bojama, kreativnošću, smelošću. U različitim zemljama nosio je različita imena, ali je vrlo prepoznatljiv, okrenut prirodnim formama u ornamentu.

Portal European Best Destinations predstavio je destinacije na kojima se mogu videti najlepši art nuvo primeri po izboru Saveta Evrope – one koje su uspele da sačuvaju i unaprede svoje secesijsko nasleđe.

Glavni grad Mađarske, Budimpešta potvrdio je status prestonice secesije u Evropi, a posebno se ističu „remek dela Odona Lehnera, mađarskog Gaudija“. Oradea u Rumuniji, Barselona treća, a slede Aveiro kao „Venecija Portugala“ i nemački Darmštat.

Na šestom mestu je Subotica.

Kako se navodi, „uvođenjem železnice 1869. godine Subotica postaje bogat i kosmopolitski grad. Priliv novca kombinovan je sa prilivom ljudi iz različitih sredina i kultura, a ono što su bile jednostavne kuće u centru grada pretvorene su u luksuzne zgrade, rezidencije uključujući i vilu Simona Leovića koju je kreirao mađarski arhitekta Odon Lehner“, navodi se na sajtu.

Preporučuje se da posetite Sinagogu, Gradsku kuću, Rajhl palatu, ali usput obratite pažnju i na druge kuće koje su svedoci razvoja secesije u ovom šarmantnom gradu.

„Reč je o čistom stilu „mađarske secesije“ kome se u Subotici može diviti sa primesama nemačkog Jugendstila, ali i francuske i belgijske secesije koje ovaj multikulturalni i kosmopolitski grad čine jednom od najboljih secesijskih destinacija u Evropi“, napomenuto je.

Kurir.rs/Nova