NAJVEĆI HOR NA BALKANU PRIPREMA SPEKTAKL: Predvode ih Nenad i Izabel, a ima 300 članova! Evo kakvo iznenađenje spremaju (FOTO)

Privatna Arhiva

Kada su pre tri godine napravili prve horove u Čačku i Gornjem Milanovcu, Čačanin Nenad i Nemica Izabel Azanjac nisu ni slutili da će on dostići cifru od 300 članova. Hor sa ovolikim brojem pevača jedini je u ovom delu Evrope, a specifičan je i po repertoaru koji izvode, zbog čega nosi naziv “Pop hor”. Sastav ovog hora je posebna priča, jer većina članova ne zna note, već peva iz duše, a s takvim pevanjem se tonalitet ne maši.

Tvorci ove raspevane družine uskoro planiraju da iznenade domaću javnost, tako što će ovaj hor po prvi put nastupati u punom sastavu, u decembru kada se obeležava Svetski dan horskog pevanja.

Privatna Arhiva 

- Svi naši polaznici iz Gornjeg Milanovca, Čačka, Kragujevca, Novog Sada, Vrbasa, Beograda i Kruševca, njih oko 300 po prvi put će nastupiti zajedno u jednom velikom tržnom centru. Otkriću da je u pitanju jedan veliki srpski grad , a prostor zatvoren i akustičan. Ideja je da iznenadimo slučajne prolaznike i ulepšamo im dan – priča dirigent Nenad Azanjac, inače profesor klavira i horskog pevanja.

Inače, slične muzičke performanse smo gledali na društvenim mrežama, kada operski ili drugi pevači, muzički virtuozi svojim spontanim nastupima oduševe slučajnu publiku po aerodromima, vozovima, stanicama metroa i slično. Performans sa 300 horista u ovom delu sveta, nije zabeležen.

Sličan hor u ovom delu Evrope postoji još jedino u Sloveniji, a oformio ga je Beograđanin Nikola Nikolić, Nenadov kolega sa klase na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Beogradu. Probe tog hora se izvode u Ljubljani, sa neuporedivo manje članova.

Privatna Arhiva 

- Naš hor je zanimljiv i po tome što u njemu može svako da peva, prijem je bez audicije I predznanja o muzici. Jedini uslov je da se pevanje voli – kaže Nenad, srpskoj javnosti poznat kao Di Anđelo.

Članovi ovog hora su pretežno dame a među njima su predstavnice gotovo svih profesija, počev od kozmetičara i kasira, preko lekara, pravnika i inženjera, pa sve do onih u biznisu, IT-u i menadžmentu, čije mesečne zarade premašuju 10.000 evra.

Sve dame odaju utisak skladne pevačke ekipe, a u učionici Muzičke škole "Dr Vojislav Vučković" gde vežbaju Čačanke, razlikuju se samo po tome da li pevaju alt ili sopran.

Privatna Arhiva 

Pop hor Di Anđelo vodi sa suprugom Izabelom, Nemicom koja je u svojoj domovini završila Konzervatorijum za glumu i pevanje. Žive u jednom selu nadomak Gornjeg Milanovca, gde su nedavno dobili naslednika.

Izabela je diplomirala na temu razvoja čoveka pod uticajem pevanja, tvrdeći da svako ko je naučio da govori, ume i da peva.

Ovih dana probe Pop hora počinju u Šapcu, Smederevu, Požarevcu i Kraljevu.

Polaznice hora u Čačku su redovne na probama koje uvek počinju raspevavanjem i vežbama disanja, kao kod pravih profesionalaca.

- Mene je hor preporodio. Jedva čekam četvrtak kada znam da ću raditi ono što najviše volim, a to je da pevam. Na probe dolazim sa osmehom koji mi traje do sledeće probe, energija je neverovatna. Imam 65 godina, živim sama i hor mi je promenio život. Kao pensioner sam veoma aktivna, ali ovo je nešto sasvim drugačije – kaže kroz osmeh Čačanka Slavica Bogdanović, nekadašnji trgovac dodajući da je hor mesto na kojem je ponovo obnovila davno zaboravljen rok i pop repertoar iz mladosti.

Kurir/D. Čeković