DOGOVORENA SARADNJA: Privrednici iz Rasinskog okruga u poseti Kini

RPK Kruševac

Predstavnici PKS RPK Kruševac sa privrednicima posetili su proviniciju Liaoning i grad Šenjang u Kini.

U organizaciji Kinesko centralno-evropske logističke zone CECZ u Budimpešti i Vlade provinicije Liaoning organizovana je poslovna poseta privrednih delegacija iz Srbije, Mađarske i Rumunije.

RPK Kruševac 

-Delegacije su tokom posete obišle više kompanija u provinciji Liaoning, nemačko-kineski industrijski park i mini sajmove. Posetili smo više kompanija iz oblasti metaloprerađivačke industrije, gumarske i lake industrije (tekstila i modne industrije), kaže Maja Marković, direktorka RPK Kruševac.

RPK Kruševac 

Prema njenim rečima, privreda Šenjanga, glavnog grada provincije Liaoning na severoistoku Kine, jedna je od okosnica kineske industrije, posebno u sektoru teške industrije, sa snažnim osloncem na proizvodnju čelika, mašinstva, proizvodnju opreme i metalurgiju. Pored teške industrije grad ima razvijenu automobilsku industriju.

RPK Kruševac 

Jedan od najvažnijih igrača u ovom sektoru je "BMW Brilliance Automotive", zajedničko ulaganje između nemačkog "BMW"-a i kineske kompanije "Brilliance Auto". Ovo je privuklo veliki broj dobavljača i proizvođača automobilskih delova u grad, dodatno jačajući industrijski sektor. BMW u Šenjangu ima fabrike koje su među najvećim u svetu i koje proizvode vozila i za kinesko i za globalno tržište.

RPK Kruševac 

Šenjang je takođe važan centar za kinesku avionsku industriju. Pored razvijene teške industrije grad je u poslednjih 20 godina intenzivno radio i na modernizaciji lake industrije, a neke od fabrika su delegacije imale priliku da posete.

Tokom posete održano je više konferencija i sastanaka privrednika u cilju uspostavljanja privredne saradnje.

Kurir/Ž. Milenković