STEPENICE DO VIDIKOVCA: Od sada lakše do arheološkog nalazišta na Orlovinama (FOTO)

Boris Katić

MALI ZVORNIK – Mali Zvornik nastoji da proširi svoju turističku ponudu, a jedno od mesta do kojeg će posetioci ubuduće lakše stizati je arheološko nalazište ‘’Orlovine“, koji se nalazi na istoimenom brdu, na oko kilometar i po udaljenosti od centra mesta. Urađeno je oko 300 metara pešačke staze, a povodom završetka radova na uređenju prilaza i izgradnje vidikovca na Orlovinama, sa kojeg ‘’puca’’ odličan pogled na Zvorničko jezero i okolinu, predsednik opštine, Zoran Jevtić, sa saradnicima, obišao je to mesto i uverio se kako sve sada izgleda.

Na veoma strmim delovima do ‘’Orlovina’’ izgrađena je pešačka staza, zaštitna ograda i rukohvati postavljeni su na rizičnim mestima, tako da je posetiocima znatno olakšan dolazak. Duž staze postavljeno je i sedam klupa za predah, kante za otpatke, a tu su i nosači za info table sa podacima o lokalitetu i odgovarajućim putokazima, kažu iz opštine. Na brdu Orlovine pronađeni su najstariji arheološki tragovi Srba u ovom delu Podrinja, a ono što je poseban doživljaj posete ovoga mesta je vidikovac sa platformom, od oko 20 metara kvadratnih, na najvišoj koti odakle se pruža pogled na Zvorničko jezero, Sakar i naselje Divič, u susednoj BiH. Izgradnja prilaza i vidikovca na arheološkom nalazištu ‘’Orlovine“ deo je projekta ‘’Unapređenje turističke infrastrukture na teritoriji Opštine Mali Zvornik’’.

Prema Jevtićevim rečima, kako navodi opštinski portal, izgradnja pešačke staze i vidikovca, sa nabavkom i postavljanjem mobilijara i informativnih tabli, koštala je oko šest miliona dinara. Ukupna vrednost ovog projekta je oko 151.600 američkih dolara, od čega je je grant UNOPS-a oko 136.440 dolara, a učešće opštine Mali Zvornik deset posto njegove vrednosti. U sklopu ovog projekta obezbeđena i izgradnja Turističkog info centra za posetioce na platou ispred zgrade opštinske uprave u Malom Zvorniku, kao i nabavka električnih bicikala radi promocije biciklizma stazama pored Zvorničkog jezera, kupovina čamaca, pedalina i sličnih plovila za vožnju posetilaca jezerom i opreme za održavanje njegove čistoće.

Inače, u narednih desetak dana duž urađene staze biće postavljene info –table, tako da će posetici kada obiđu Podzemni grad Karađorđevića i Zvorničko jezero moći da dođu na ‘’Orlovine’’ gde su arheološka istraživanja počela pre deset godina i još traju. Za njegovo otkrivanje zaslužan je meštanin, profesor istorije Dejan Pavić, koji je preminuo pre nekoliko godina. Na tom arheoškom nalazištu se, pored ostalog, nalazi crkva, koja potiče iz šestog veka, a njene dimenzije prelaze 30 metara, što pokazuju da su ‘’Orlovine’’ bile važan crkveni i administrativni centar.

‘’Orlovine’’ će biti mesto koje će mnogi rado posećivati, ako ne zbog arheologije ono zbog vidikovca koji pruža priliku za vrhunske fotografije i pogled koji se ne zaboravlja.

Kurir.rs/T.Ilić