RUSIJA IMA NEOGRANIČENE RESURSE! Putin: Svi planovi biće ispunjeni (VIDEO)

Kineski partneri aktivno kupuju ruske energetske resurse, uključujući naftu i prirodni plin.

AP Sergey Guneyev

"Rusija ima neograničene energetske resurse", rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku s predstavnicima vodećih medija zemalja BRIKS-a.

Prema njegovim rečima, kineski partneri aktivno kupuju ruske energetske resurse, uključujući naftu i prirodni plin.

- Imamo zajedničku granicu s Kinom, koja nije podložna nikakvim fluktuacijama sa stajališta svetske politike, usput, odnosa između Kine i Sjedinjenih Država. Ne treba ništa da se seli preko granica, preko mora, preko okeana. Cela granica je zajednička, a energetski resursi u Rusiji su jednostavno neograničeni - rekao je Putin.

Putin je ranije u septembru rekao da će ruski energetski planovi biti ispunjeni, uprkos pokušajima spolja da se to spreči.

Naglasio je da će zemlja nastaviti da razvija tehnologije u području prirodnog gasa (LNG), i i centre za njegov pretovar, skladištenje i trgovinu, kao i da će povećati kapacitet arktičkih i istočnih morskih luka, ojačati komunikacije i infrastrukturu Severni morskog puta.

Prema predsedniku, zemlje koje su prijateljske s Rusijom čine više od 90 posto ruskog izvoza energije. Rusija ima najveće svetske rezerve prirodnog gasa i drugi je najveći proizvođač prirodnog gasa. Treći je najveći proizvođač nafte, sa preko 12% svetske proizvodnje, a njen udeo na tržištu obogaćenog uranijuma procenjuje se na 40%.Zemlj a je takođe među deset najvećih proizvođača nikla i treći najveći proizvođač titanijuma u ​​svetu.

Kurir.rs/RBC.ru/Preneo: P. P.