Održana premijera filma "Drava se ne predaje": Sećanje na herojstvo komandanta broda Aleksandra Berića i njegove posade

Ministarstvo odbrane

Vojnofilmski centar "Zastava film" Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane u koprodukciji sa Društvom za animaciju, filmsku i video postprodukciju „Krater studio“ i uz podršku Filmskog centra Srbije, kao i Pokrajinske vlade Autonomne pokrajine Vojvodina, Grada Novog Sada i opština Stara Pazova, Novi Bečej i Bačka Palanka, izradili su filmsko ostvarenje iz osećaja najdubljeg poštovanja prema herojstvu komandanta rečnog monitora „Drava” poručnika bojnog broda prve klase Aleksandra Berića i posade tog broda.

Ministarstvo odbrane 

Radnja filma, u režiji Nikole Lorencina, prema scenariju poručnika bojnog broda Dragana Spasojevića iz Rečne flotile, prati sudbinu komandanta i posade broda i dočarava manje poznatu priču o podvizima u odbrani Kraljevine Jugoslavije na početku Drugog svetskog rata.

Ministarstvo odbrane 

Snimanje je simbolično otpočelo u stanu Aleksandre Berić, unuke heroja Berića, a u njemu su učestvovali glumci Marija Bergam, Lazar Đukić, kao i polaznici glumačke škole u Banjaluci.

Producenti su direktor Vojnofilmskog centra „Zastava film“ pukovnik Goran Ikonić i direktor „Krater studija“ Petar Jovović, direktor fotografije Aleksandar Serđo Kalezić, narator Miodrag Miki Krstović i montažer Marko Dragišić.

Ministarstvo odbrane 

Projekciji filma prisustvovali su članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i brojni gosti.