"DŽON NIJE IMAO POJMA" Mask obećao da će svaki dan dati milion dolara jednom potpisniku peticije!

U subotu je rekao da će to biti "poslednji izbori", ako Kamala Haris pobedi, sugerišući da SAD više neće postojati

JIM WATSON / AFP / Profimedia, Denys Kovtun / Alamy / Alamy / Profimedia

Milijarder Ilon Mask obećao je da će svaki dan do američkih predsedničkih izbora u novembru dati milion dolara nekome ko potpiše njegovu internet peticiju za podršku Ustavu SAD-a.

Ne gubeći vreme dodelio je ček na milion dolara posetiocu skupa u Pensilvaniji koji okuplja pristalice republikanca Donalda Trampa.

Pobednik je bio čovek po imenu Džon Dreher, prema osoblju koje je vodilo skup.

- Usput, Džon nije imao pojma. U svakom slučaju, nema na čemu - rekao je osnivač Tesle dok je Dreheru predavao ček.

Novac je najnoviji primer kako Mask koristi svoje veliko bogatstvo kako bi uticao na žestoku predsedničku trku između Trampa i njegove demokratske suparnice Kamale Haris.

Mask je pokrenuo America PAC, organizaciju za političko delovanje koju je osnovao kao podršku Trampovoj predsedničkoj kampanji.

Grupa pomaže u mobilizaciji i registraciji birača u državama koje bi mogle biti presudne na izborima.

AP Alex Brandon 

"To će biti poslednji izbori ako Kamala pobedi"

Događaj u Harisburgu treći je u isto toliko dana u Pensilvaniji, na kojima Mask opisuje izbore u novembru oštrim rečima i podstiče pristalice da glasaju ranije i navedu druge da učine isto.

U subotu je rekao da će to biti "poslednji izbori", ako Kamala Haris pobedi, sugerišući da SAD više neće postojati.

Takođe je rekao da dva pokušaja atentata na Trampa dokazuju da je važan i da menja postojeće stanje na načine na koje Kamala Haris neće. Rekao je da nju zato niko ne pokušava da ubije.

- Ubistvo marionete je beskorisno - rekao je Mask, ponavljajući argument koji je izneo u objavi na društvenim mrežama.

AP/Czarek Sokolowski 

Šta stoji u peticiji?


Peticija koju Mask traži od ljudi da potpišu glasi: "Prvi i drugi amandman jamče slobodu govora i pravo na nošenje oružja. Potpisivanjem ispod, obećavam svoju podršku prvom i drugom amandmanu."

Učesnici subotnjeg događaja morali su da potpišu peticiju, koja omogućuje Maskovoj organizaciji America PAC-u da prikupi kontakte potencijalnih birača kako bi ih podstakla da izađu na birališta i glasaju za Trampa.

Mask, kojeg je Forbs rangirao kao najbogatijeg čoveka na svetu, do sada je dao najmanje 75 miliona dolara organizaciji America PAC-u, čineći tu organizaciju ključnim delom Trampovih pokušaja da ponovo osvoji Belu kuću.

Preduzetnik koji je kreator proizvođača automobila Tesla i raketnog i satelitskog poduhvata SpaceX sve je više podržavao republikanske ciljeve, a ove godine postao je otvoreni Trampov pristalica.

Tramp je pak rekao da će, ako bude izabran, imenovati Maska na čelo komisije za uspešnost vlade.

(Kurir.rs/Index.hr/Preneo: V.M.)