POGLEDAJTE KAKO ĆE IZGLEDATI KALENIĆ PIJACA POSLE REKONSTRUKCIJE! Mnogi ne znaju ni po kome se tako zove (foto, video)

Beograd.rs

Za početak sledeće godine najavljen je početak radova na velikoj rekonstrukciji Kalenić pijace, koja će obuhvatiti rekonstrukciju i dogradnju postojećih objekata, izgradnju novih, kao i rekonstrukciju otvorenog dela sa tezgama.

Kalenić pijaca nalazi se u centralnogradskoj opštini Vračar, prostire se na 10.000 kvadrata, a projektom modernizacije doživeće kako estetske, tako i funkcionalne promene. Iz Sekretarijata za investicije Grada Beograda navode da će pijaca nakon rekonstrukcije biti podeljena u četiri celine.

Prva celina obuhvatiće otvoreni deo tržnice sa 510 tezgi, koji predstavlja i prostorno najveći segment u okviru objekta. Planira se izgradnja nadstrešnice iznad prostora sa tezgama, formiranje četiri pjacete sa česmama i postavljanje klupa sa pratećim mobilijarom. Drugu celinu će činiti gastronomski objekti, odnosno mesta za pripremu i prodaju gotove i brze hrane, dok je treća celina predviđena za objekat mlečne hale i nalaziće se na uglu Njegoševe i Ulice Maksima Gorkog.

Četvrta celina je zapravo javni prostor izvan same pijace, odnosno današnji Plato Soje Jovanović, na raskrsnici Maksima Gorkog i Njegoševe ulice, koji će ovim projektom takođe doživeti transformaciju.

Zadržava se javni prostor, ali on postaje pristupni plato sa stepeništem do glavnog ulaza u mlečnu halu. Mlečna hala obuhvatiće dodatnih 50 prodajnih mesta i biće opremljena specijalizovanim prostorom za čuvanje i prodaju mlečnih proizvoda. Sa severne strane biće uređen i parking, a prema tvrdnjama nadležnih projektom je previđeno značajno lakše dopremanje robe u buduće objekte.

Zašto se zove Kalenić i po kome

Ova pijaca se prostire na oko 10.000 kvadratnih metara i predstavlja jednu od najvažnijih pijaca u glavnom gradu. Izgrađena je 1926. godine i nosi ime po srpskom trgovcu Vlajku Kaleniću. Do sada je nekoliko puta bila rekonstruisana, ali nikada na ovako obiman i sveobuhvatan način.

„Moramo ići u korak sa vremenom, potrebama potrošača i modernizacijom. Zato je bilo neophodno da se temeljno isplanira ovaj projekat. On nosi veliku težinu zbog svoje tradicije, lokacije, ali i popularnosti među građanima. Naravno, tokom izrade projekta uzeli smo u obzir i potrebe trgovaca, kako bismo im olakšali dopremanje i prodaju proizvoda. Siguran sam da će stanovnici Vračara, ali i celog Beograda uživati u trgovini nakon završetka radova.” rekao je povodom projekta Gradski sekretar za investicije Luka Petrović.

Kurir.rs/Instagram Beobuild/Instagram Beogradske pijace