KAMALA SE SLAŽE DA IZRAEL ČINI GENOCID U POJASU GAZE? Procurio snimak nje i propalestinskog studenta, Trampov diplomata kaže - "mačka izašla iz džaka" (VIDEO)

Kamala Haris pred studentima u Milvokiju rekla da je "realna" tvrdnja o izraelskom genocidu u Pojasu Gaze

EPA/Haitam Imad, screenshot X/LevineJonathan, EPA/Andi Rice pool

Kamala Haris, potpredsednica SAD i demokratska kandidatkinja za Belu kuću, održala je govor pred studentima Univerziteta Milvokija u Viskonsinu, a na snimku sa skupa deluje da ona potvrđuje tvrdnju da Izrael čini genocid u Pojasu Gaze.

To navodi izraelski list Džeruzalem post koji objašnjava da je susret Haris sa studentima održan prošlog četvrtka i da je ona pritom tvrdnju jednog od njih iznetu o tom genocidu okarakterisala kao nešto što je "realno" ili nešto što se "stvarno dešava".

Snimci sa skupa su sinoć počeli da cirkulišu po društvenim mrežama.

U klipu se vidi kako se Kamala obraća studentima i kaže koliko "ulaže" u njih, kada jedan iz mase počinje da viče i traži od nje da priča o "genocidu" u Pojasu Gaze.

- A i u genocid, je li? Milijarde dolara koje ste investirali u genocid? - upitao je student američku potpredsednicu.

Ona je odgovorila da poštuje njegovo pravo da kaže šta misli.

- Poštujem tvoje pravo da govoriš. Ja sada pričam. Znam o čemu govoriš. Želim prekid vatre. Želim da rat prestane - kazala je Haris.

Student ogrnut palestinaskom maramom kefijom je nastavio da joj postavlja pitanja u vezi sa genocidom dok se probijao kroz masu ka Kamali.

Ona je potom gestikulirala prema njemu, dok ga je obezbeđenje izvodilo iz prostorije.

- Slušajte, ono o čemu on priča, to je realno. To nije tema zbog koje sam danas ovde, ali je nešto što se stvarno dešava i ja poštujem njegov stav - ocenila je Haris.

screenshot X/LevineJonathan 

Džeruzalem post prenosi da je policija univerzitetskog kampusa uklonila bundžiju.

Dejvid Fridmen, bivši američki ambasador u Izraelu, kojeg je na tu funkciju postavljen u vreme administracije republikanskog predsednika Donalda Trampa koji je sada rival Kamali u trci za Belu kuću, kazao je u izjavi za Njujork post da je Haris ovim potezom samo "javno potvrdila lažne i zlobne optužbe da Izrael sprovodi genocid".

- Mnogi su, uključujući i mene, oduvek sumnjali da ona ima taj izvitopereni, antisemitski stav o izraelskoj samoodbrani od varvarstva Hamasa. Ali, mačka je sada izašla iz džaka. Njeno mišljenje je podjednako neupućeno u temu koliko je i zlokobno... To što ona javno prihvata kao istinu ovu odvratnu krvavu klevetu diskvalifikuje Haris iz toga da obavlja bilo koju javnu funkciju, a kamoli predsedničku dužnost - poručio je Fridmen.

screenshot X/LevineJonathan 

Džeruzalem post navodi da je bundžija navodno povezan sa lokalnom studentskom organizacijom Narodni univerzitet za palestinsku koaliciju, koja je objavila snimak na njihovom Instagram nalogu, što je učinila i druga propalestinska studentska organizacija.

U postu koji prati snimak na kojem je Kamali postavljeno pitanje o genocidu navodi da se da je njena kolona vozila prilikom napuštanja kampusa bila "primorana da prođe direktno pored svih demonstranata".

To je potvrđeno i u članku lista Milvoki džurnal sentinel u kojem je navedeno da je kolona vozila u kojoj je bila Haris prošla pored propalestinskih demonstranata na kampusu.

Upitan da li pomenuti incident u Milvokiju i potvrda Kamale Haris da je genocid nešto što se "realno dešava" u Pojasu Gaze i kako to može uticati na njenu kampanju i ishod izbora u SAD, za naš sajt je govorio Boban Dimitrijević, predsednik Političkog saveza nacionalnog pokreta i Srpsko-ruskog pokreta.

-  Definitivno je da su i jedan i drugi kandidat ozbiljno povezani sa jevrejskim lobijem koji i te kako ima uticaje u Americi. Suprug Kamale Haris je jevrejskog porekla. Politika Amerike, i privreda i finnansijski sistem Amerike su pod ogromnim njihovim uticajem. U nezvaničnom razgovoru sa dobro pozicioniranim predstanicima tog naroda oni u šali kažu da su oni mala država izrael, nevelik narod, ali zato imaju najmoćniju kolioniju na svetu, Ameriku. Svakako bez imalo sumnje mogu da kažem da se oni neće odreći mogućnosti da utiču na kreiranje politike i republikanske i demokratske strane. Oni u Americi funkcionišu kao jednopartijski sistrem sa dve frakcije - Demokratske i Republikanske stranke - istakao je naš sagovornik Dimitrijević.

- Moje skromno mišljenje je da trenutno Americi više odgovara Donald Tramp koji ima zeta Jevrejina, vrlo uticajnog, zbog buduće politike, rekao bih, blagog zaokreta Amerike od ideje apsolutnog hegemona i unipolarnog lidera jedinog ka neizbežnom učestvovanju u vođstvu jednog pola unutar multipolarnog budućeg sveta. Naravno oni to ne prihvataju zato što su se odjednom probudili kao humanisti ili doživeli prosvetljenje, već upravo zbog toga što su svesni da danas apsolutno dominantni vlasnici finansijskog kapitala nisu Jevreji, već je kao i te kako respektabilna sila i u tom sektoru se iznedrila u poslednjih 20-ak godina jedna Kina, a i Rusija, zahvaljujući neprikosnovenoj dominaciji koja se eksponira u posedovanju rudnih bogatstava, energetskog potencijala i nuklearne moći - rekao je za naš portal Dimitrijević.

Kako na kraju zaključuje, za "Kamalu Haris nije toliko važno to što je ona blago osudila Jevreje za očigledan genocid, jer je politika Amerike ko god je na njenom čelu, ipak politika reteriranja ukoliko se globalni moćnici nisu opredelili za, po mom mišljenju, neverovartnu i nenormalnu ideju nuklearnog sukoba i uništenja civilizacije", zaključio je Dimitrijević.

Za naš sajt se tim povodom oglasio i Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu koji je istakao da pomenuti incident ili kako kaže, ta nameštajka, neće bitnije uticati na ishod izbora u SAD.

- Kamala Haris se našla na udaru dvosmislenosti koju dodatno pojačava objava incidenta na društvenim mrežama. Suštinski događaj se može eksploatisati u nepovoljnom pravcu da Haris podržava neosnovane optužbe za genocid na račun Izraela. Mislim da ovaj incident ili još bolje nameštaljka neće bitnije uticati na ishod izbora jer u svetu društvenih mreža brzo se gube fokusi. Ako Trampov tim ne pojača retoriku na ovu temu vrlo brzo će sve biti zaboravljeno - istakao je naš sagovornik Darko Obradović.

(Kurir.rs/The Jerusalem Post/Preveo i priredio: N. V./V.M.)

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

"KAMALA POBEDILA U SVIM KLJUČNIM TEMAMA!" Jelača uživo iz Njujorka otkriva: Tramp nije uspeo da privuče neopredeljene birače  Kurir televizija