BEOGRAD DANAS SLAVI SVOJ DAN I SVOJU SLOBODU! Obeležavanje 80. godišnjice oslobođenja u Drugom svetskom ratu: Počela šetnja Besmrtnog puka

Po istorijskim izvorima, u borbama za Beograd poginulo je nešto manje od 3.000 boraca NOVJ i oko 1.000 crvenoarmejaca, dok je oko 14.500 vojnika ranjeno.

Instagram Printscreen

BEOGRAD - U Beogradu se danas obeležava 80. godišnjica oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, u znak sećanja na 20. oktobar 1944. godine kada su završene višednevne borbe u kojima su poginule hiljade pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ), sovjetske Crvene armije i civila.Oslobođenjem Beograda okončano je 1.287 dana nemačke okupacije, a Beograd je, uz delimično Pariz, bio jedini glavni grad u Evropi u čijem je oslobađanju sa armijama velikih sila ravnopravno učestvovala regularna nacionalna vojska.

Po istorijskim izvorima, u borbama za Beograd poginulo je nešto manje od 3.000 boraca NOVJ i oko 1.000 crvenoarmejaca, dok je oko 14.500 vojnika ranjeno. Nemačke snage imale su oko 15.000 poginulih i oko 9.000 zarobljenih.

Beograd je oslobođenje dočekao u ruševinama - od bombardovanja fašističke Nemačke 6. aprila 1941. godine, čime je počeo nenajavljeni rat u Kraljevini Jugoslaviji, do bombardovanja savezničkih snaga tokom 1944. godine kada je vazdušnim udarima u aprilu, maju, junu, julu i poslednji put u septembru napadana nemačka infrastruktura, ali je stradao i veliki broj civila i civilnih objekata.

Državna ceremonija obeležavanja 80. godišnjice oslobođenja Beograda danas će se sastojati iz nekoliko delova, a počela je u 9 sati polaganjem venaca kod Spomenika sovjetskim pilotima na Avali, što su učinili predstavnici ministarstava, Vojske Srbije, kao i ambasade Rusije, Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana.

Šetnja Besmrtnog puka

Građani koje je okupio pokret "Besmrtni puk", organizovali su manifestaciju kojom se odaje pošta herojima Drugog svetskog rata, a nešto iza podneva su krenuli u šetnju od Spomenika oslobodiocima Beograda 1944. ka Trgu republike gde će se nastaviti svečanost obeležavanja oslobođenja glavnog grada.Kako javlja reporter agencije Beta, na čelu kolone se nosi veliki transparent na kojem piše "Besmrtni puk- Srbija" i zastave sa istim natpisom, a neki od učenika nose i fotografije ili slike svojih predaka palih za slobodu, što je centralni deo ove manifestacije započete u Rusiji 2011. godine.

Ispred kolone je više desetina motociklista pripadnika udruženja "Noćni vukovi" iz Novog Sada, kao i kamion sa ozvučenjem sa kojeg se emituju ruske pesme.

Počasni predsednik "Besmrtnog puka" ministar bez portfelja Nenad Popović položio je venac na Spomenik oslobodiocima Beograda i poručio "da su vekovno prijateljstvo i bratstvo i danas osnova na kojoj se temelje strateški partnerski odnosi Srbije i Rusije.

"Ko i danas, Srbi i Rusi vekovima su stajali rame uz rame u borbi protiv zajedničkih neprijatelja", istakao je Popović.

"Narod bez sećanja je narod bez budućnosti, a srpski narod nikada ne sme zaboraviti hiljade sovjetskih vojnika palih u borbi za oslobođenje Beograda čije seni počivaju u našoj zemlji", naglasio je Popović.

Besmrtni puk je međunarodni pokret za očuvanje ličnog sećanja na generacije iz Drugog Svetskog rata, a učesnici marša na Dan pobede šetaju ulicama gradova sa fotografijama rođaka - veterana vojske i mornarice, partizana, boraca otpora, zarobljenika koncentracionih logora...

Centralni deo državne ceremonije održan je u 11 sati na Groblju oslobodilaca Beograda, dok će u 14 sati u Narodnom pozorištu biti održana svečana akademija povodom obeležavanja te godišnjice.

Polaganje venaca na Groblju oslobodilaca odvojeno su najavili i Savez antifašista Srbije, Feministička antifašistička mreža, stranka Zeleno-levi front i ministar ministar be portfelja zadužen za oblasti međunarodne ekonomske saradnje i društvenog položaja crkve u zemlji i inostranstvu, Nenad Popović.

Čestitku povodom obeležavanja 80. godišnjice oslobođenja Beograda od fašizma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ove godine je uputio predsednik Rusije Vladimir Putin, u kojoj je ocenio da je ta operacija "slavna stranica" zajedničke istorije.

"Rusi i Srbi su vekovima stojali rame uz rame u borbi protiv zajedničkih neprijatelja, zajedno su savladavali nedaće i iskušenja. Važno je da dobre tradicije bratskog prijateljstva, koje su nam zaveštali preci, i danas služe kao pouzdana osnova za razvoj odnosa strateškog partnerstva između Rusije i Srbije", naveo je Putin u čestitki.

Putin je podsetio da hiljade sovjetskih vojnika palih u borbi protiv nacizma počivaju u srpskoj zemlji.

 "Visoko cenimo poštovanje i pažljiv odnos uz koje vlasti i građani Srbije čuvaju sećanja na njih... Iskreno Vam želim zdravlje i uspeh, a svim Vašim sunarodnicima blagostanje i prosperitet", dodao je ruski predsednik u tekstu čestitke.

Ministar Starović položio venac na Avali povodom godišnjice oslobođenja Beograda

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović položio je danas venac kod Spomenika sovjetskim pilotima na Avali povodom obeležavanja 80. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

On je tom prilikom izjavio da se ta pobedu obeležava i sa setom i tugom, prisećajući se brojnih žrtava koje su pale u pravednoj borbi za slobodu.Kako se navodi u saopštenju iz ministarstva, ministar Starević je ;naveo i da "zahvaljujući hrabrosti i herojstvu, koju su iskazali ruski piloti, danas živimo pod mirnim nebom".

"Ogroman doprinos, koji su srpski i ruski narod u kolektivnom ratnom naporu Saveznika, tokom trajanju Drugog svetskog rata i danas predstavlja stvar ponosa, ali i bolnih uspomena i rana koje nikada ne mogu zaceliti i proći. Nikada ne smemo zaboraviti da je iz ugla našeg viđenja rat bio opravdan, odbrambeni, protiv osvajača koji su nemilosrdno pljačkali naše zemlje, rušili gradove i sela i ubijali stanovništvo", naveo je on.

Dodao je da je u najvećoj nevolji dokazano "bratstvo između ta dva naroda".

"Iskrena i nesebična ljubav prema ;istini i pravdi, vodili su ruske pilote ka pobedi, koji su doneli dugo željeni mir i pravedniji svet", ocenio je Starović.

Pored ministra Starovića, vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, ambasada Rusije, Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana u Srbiji.

Spomenik sovjetskim ratnim veteranima na Avali, gde je danas održana državna ceremonija povodom 80. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, posvećen je članovima sovjetske vojne delegacije koja je poginula u avionskoj nesreći 19. oktobra 1964.

Nikola Nikodijević odao počast oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević položio je danas venac i odao počast na Groblju oslobodilaca Beograda, povodom osamdeset godina od oslobođenja našeg glavnog grada u Drugom svetskom ratu. Nikodijević je tom prilikom podsetio da je Dan oslobođenja jedan od najvažnijih istorijskih događaja na našim prostorima.

– Iako Beograd ima burnu istoriju, ovo je jedan od najsvetlijih dana naše prošlosti. Danas obeležavamo jubilarnu, osamdesetogodišnjicu i trudimo se da svake godine odamo počast i čuvamo sećanje na ljude koji su nam podarili slobodu i oslobodili od okupatora u Drugom svetskom ratu. Uvek s ponosom ističemo našu antifašističku ulogu u Drugom svetskom ratu i žrtve koje smo dali da bi u Evropi vladao mir jer je čitava posleratna Evropa nastala na ideji pobede nad fašizmom. Kao država i narod dali smo ogroman doprinos i imamo obavezu da čuvamo sećanje na naše heroje i na sve one ljude koji su svojim životima branili slobodu koju danas živimo – naveo je Nikodijević u izjavi za medije.

Nikodijević je dodao da se nesumnjivo moramo odupreti svakom pokušaju revizije istorije.

– Ne smemo dozvoliti da padne senka na herojska dela oslobodioca. Fašizam se pojavljuje u raznim društvenim oblicima i dan-danas i ukoliko se obrazovanjem i ponavljanjem ne budemo borili protiv toga, preti nam opasnost ponovnog preživljavanja tog strašnog perioda naše istorije, što nikako ne bismo želeli ni nama niti budućim generacijama. Zato je Grad Beograd doneo odluku da slavi Dane slobode, iako je posle 2000. godine gotovo bilo zabranjeno pominjati oslobođenje u Drugom svetskom ratu. Mi smo obnovili to sećanje – kazao je Nikodijević.

Istakao je zadovoljstvo što je na obeležavanju ogroman broj ljudi, koji sa uvažavanjem pristupaju ovom datumu i izrazio uverenje da će tako činiti i buduće generacije.

– Nadam se da nam se Drugi svetski rat, taj mračni deo svetske istorije više nikada neće ponoviti niti da ćemo životima braniti svoju slobodu. Mir je nešto najvrednije što imamo i moramo ga ljubomorno čuvati – poručio je Nikodijević.

Na centralnoj ceremoniji odavanja najviših državnih i vojnih počasti vence su položili i ministar Bratislav Gašić kao predstavnik Vlade i predsednika Republike, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko, te predstavnici ambasada Belorusije, Azerbejdžana, Jermenije i Gruzije, kao i boračka udruženja i udruženja građana koja baštine sećanje na NOB.

Položeni venci na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović položila je venac na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali povodom 80 godina od oslobođenja Beograda i 60 godina od pogibje sovjetske vojne delegacije. Vidović je naglasila da je današnji dan –Dan oslobođenja Beograda, datum slobode, hrabrosti i ponosa svih nas Beograđana, te da danas odajemo počast svim herojima, koji su dali svoje živote za našu slobodu.

– Uvek ćemo pamtiti našu herojsku istoriju, zahvaljujući kojoj živimo u srcu slobode. Danas slavimo našu slobodu i slobodarski duh našeg naroda, jedinstvo i pobedu, jer Beograd je kroz vekove bio srce slobode, a ona nije deo prošlosti, već pokretačka snaga koja oblikuje budućnost. Bili smo simbol hrabrosti i otpora, na strani antifašizma, a oslobođenje našeg grada bio je trijumf borbe. Izašli smo kao pobednici. Odali smo poštu i herojima koji su stradali, dolazeći na obeležavanje dvadesetogodišnjice oslobađanja Beograda. U njihovu čast podignut je Spomenik sovjetskim veteranima na Avali, gde smo poližili vence – rekla je ona.

Prema njenim rečima i tada, kao i danas, Beograd je pripadao modernim, emancipatorskim, naprednim idejama, na kojima počiva Evropa i ceo humani savremeni svet.

– Dan oslobođenja Beograda, 20. oktobar, zvanično je zabeležen u dokumentima grada Beograda, nepromenjiv je i zaštićen. Od tog 20.  oktobra, do danas, Beograd je prošao kroz mnoge promene, obnavljan je i ponovo rušen. Uprkos svemu tome, danas smo svedoci ubrzanog razvoja Beograda u poslednjih deset godina i danas s ponosom kažemo da je naš grad centar inovacija, napretka, svetskih događaja, razvoja i mira – istakla je zamenica gradonačelnika Vesna Vidović.

Vence su položili i predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, diplomatskog kora, kao predstavnici boračkih udruženja.

Spomenik sovjetskim veteranima podignut je 1965. godine a u čast poginuloj sovjetskoj delegaciji koja je letela za Beograd na proslavu 20 godina od oslobođenja Beograda. U avionskoj nesreći staradali su istaknuti vojni veterani kao što su maršal Sergej Birjuzov i general–pukovnik Vladimir Ždanov.

Kurir.rs/Beta/Beoinfo