ANA BRNABIĆ NA SVEČANOJ AKADEMIJI U NARODNOM POZORIŠTU: Predsednica Skupštine na ceremoniji obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Screenshot RTS

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, kao izaslanica predsednika Aleksandra Vučića, prisustvuje Svečanoj akademiji povodom 80 godina od oslobođenja Beograda u Narodnom pozorištu u Beogradu.

- Obeležavanje Dana oslobođenja posveta je svim onim bezimenim i znanim herojima, koji su ugradili sebe u našu slobodu, lepotu i veličinu ovoga grada. Grada koji zahvaljujući i njihovoj žrtvi danas pravi korake u budućnost. Pored vojnika, u oslobođenje od tiranije su krenuli i obični Beograđani, zbog najsvetijeg cilja - slobode - istakla je Ana Brnabić.

Nikada nećemo prestati da se sećamo tri godine mraka, ali i oslobođenja - žrtvi crvenoarmejaca i boraca NOVJ.

- Svi oni pali su za nas, za ovaj grad i ovu zemlju. Tu lekciju Beograd i Srbija su naučili, i čuvaju je u svom srcu. Ne pognuti se pred silom, voditi svoju, a ne tuđu politiku, biti nezavistan i slobodan, i boriti se za mir. To su vrednosti koje smo naučili - naglasila je Ana Brnabić.

Skrenula je pažnju na opasnost od istorijskog revizionizma.

- Crvena armija je oslobodila mnoge gradove, i dala najbrojnije žrtve u Drugom svetskom ratu. Ta Crvena armija nigde drugde nije dobila takvu podršku kao u Srbiji, od NOVJ-a. U čitavom Drugom svetskom ratu, partizani su dali najveći broj palih boraca, od svih pokreta otpora. Zaboraviti to, ili relativizovati, je ne samo greh prema prošlosti, već i zločin prema budućnosti - rekla je predsednica Skupštine.

Slava svim herojima koji su dali život za slobodu, živela Srbija, završila je svoj govor Ana Brnabić.

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Ana Brnabić konferencija  Kurir televiz