RUSI STEŽU OBRUČ U DONBASU: Najopasnija faza rata za Kijev, vode se borbe za svaku ulicu u ključnom gradu na istoku! (MAPA/VIDEO)

Borbe se odvijaju za svaku ulicu i kuću

Shutterstock, screenshot X/TheDeep_State6

Ruske snage vode ulične borbe s ukrajinskim trupama u predgrađima istočnog grada Selidova, u trenutku kada Rusijanastoji da preuzme kontrolu nad celim Donbasom, javljaju proruski blogeri.

Od početka invazije u februaru 2022. godine, ruske snage su u septembru ove godine najbrže napredovale na frontu, iako je Ukrajina zauzela deo ruske oblasti Kursk.

Poslednjih sedmica ruske snage su opkolile niz gradova u Donjecku i onda polako stezale obruč, sve dok nisu prisilile ukrajinske snage na povlačenje. Prema blogerima, upravo to rade u Selidovu, gradu s predratnim brojem stanovnika oko 20.000.

Nema zvaničnih reakcija Moskve i Kijeva


- U gradu se vode borbe za svaku ulicu, jednu po jednu. Napad na Selidove je pojačan - napisao je Jurij Podoljaka, poznati proruski bloger iz Ukrajine.

Drugi blogeri su objavili video snimak intenzivnog granatiranja grada.

Rusko Ministarstvo odbrane nije to komentarisalo, a nije se oglasio ni Kijev.

Rusija trenutno kontroliše oko 80 odsto Donbasa i napreduje zapadno uzduž 100 km od 1200 km dugog fronta kod taktički važnih središta Pokrovska i Kurahove.

Rat u Ukrajini ulazi, kako tvrde ruski zvaničnici, u najopasniju fazu u jeku ruskog napredovanja na terenu, dok Zapad razmišlja kako će se taj rat završiti.

Ukrajina traži članstvo u NATO-u, Rusija kaže da je to neprihvatljivo, a SAD i ključni NATO saveznici nisu javno odobrili poziv Volodimira Zelenskog da njegova zemlja odmah uđe u članstvo zapadnog vojnog saveza.

Ruske snage zauzele su petinu Ukrajine i kontrolišu 98,5 odsto Luganska i 60 odsto Donjecka.Zajedno te dve regije čine Donbas, kolevku rata.

(Kurir.rs/Index.hr/Preneo: V.M.)

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

"RUSKA I IRANSKA VOJSKA DELUJU SINHRONIZOVANO" Stručnjaci bez dileme: Od OVE odluke Izraela zavisi da li će doći do BRUTALNOG rata  Kurir televizija