OVO JE IZRAELSKI PLAN ZA ODMAZDU PROTIV IRANA: Procurio poverljivi američki dokument i otkrio pravu istinu! "Vazdušne snage nastavljaju pripreme za napad..."

Shutterstock

Vašington istražuje curenje visoko poverljivih američkih obaveštajnih podataka o izraelskim planovima za odmazdu protiv Irana, objavio je američki CNN pozivajući se na tri izvora. To što su dokumenti procurili duboko je zabrinjavajuće, rekao je zvaničnik za CNN.

U petak su na mreži Telegram objavljeni dokumenti datirani na 15. i 16. oktobar, s oznakom "strogo poverljivo". Objavio ih je profil pod nazivom "Middle East Spectator". Dokumenti imaju oznake da su namenjeni deljenju s američkim najbližim saveznicima: Velikom Britanijom, Kanadom, Australijom i Novim Zelandom.

U njima se opisuju pripreme Izraela za napad na Iran - među ostalim, govore o izraelskom premeštanju naoružanja. Drugi dokument, navodno od Agencije za nacionalnu bezbednost, opisuje vežbe izraelskih vazduhoplovnih snaga s projektilima zemlja - vazduh, za što se takođe veruje da je deo priprema za napad na Iran.

Jedan od dokumenata tvrdi nešto što je Izrael uvek odbijao javno potvrditi: da imaju nuklearno oružje. Kako stoji u tom dokumentu, američke službe nisu videle nikakve naznake da Izrael planira da upotrebi nuklearno oružje protiv Irana.

JALAA MAREY / AFP / Profimedia 

CNN nije objavio kopije dokumenata niti ih citira. Njihov izvor rekao im je da je pokrenuta istraga ko je imao pristup dokumentu Pentagona koji je procurio. To je standardni postupak; svako takvo curenje automatski pokreće istragu FBI-a zajedno s Pentagonom i američkim obaveštajnim agencijama. Američki zvaničnici pokušavaju da utvrde izvor curenja i koliko bi to moglo biti štetno, piše The New York Times.

Zabrinutost SAD

Dva dokumenta pripremila je poslednjih dana Nacionalna geoprostorno-obaveštajna agencija, odgovorna za analizu slika i informacija prikupljenih američkim špijunskim satelitima, piše list. Do curenja obaveštajnih dokumenata došlo je u izuzetno osetljivom trenutku u američko-izraelskim odnosima, navodi CNN, sigurno će razljutiti Izraelce, koji su se pripremali napasti Iran kao odgovor na iranski raketni napad 1. oktobra. Obaveštajni dokumenti koji opisuju nedavne satelitske snimke izraelskih vojnih priprema za potencijalni napad na Iran nude uvid u intenzivnu američku zabrinutost oko izraelskih planova, piše NYT.

Jedan od dokumenata s nazivom "Izrael: Vazdušne snage nastavljaju pripreme za napad na Iran" opisuje nedavne vežbe koje su, kako se čini, uvežbavale elemente takvog napada. Drugi dokument opisuje kako Izrael menja položaj svojih raketa i drugog oružja u slučaju da Iran odgovori na napad.

Dokumenti opisuju, ali ne prikazuju, satelitske slike. Cilj vežbe bio je uvežbavanje dopune gorivom u vazduhu i operacija potrage i spasavanja, a bile su uključene snage slične onima koje je Izrael koristio u napadu na Jemen 29. septembra. U dokumentima se takođe navodi da je Izrael sprovodio tajni nadzor Irana dronovima. CNN je ranije objavio da američki zvaničnici očekuju da će Izrael uzvratiti udar na Iran pre 5. novembra, kada se održavaju izbori u SAD-u.

Ozbiljan incident
Mick Mulroj, bivši zamenik pomoćnika ministra odbrane za Bliski istok i penzionisani oficir CIA, ističe da je reč o ozbiljnom incidentu, ako je tačno da su procurili izraelski taktički planovi za odgovor na iranski napad 1. oktobra. Buduća koordinacija između SAD-a i Izraela mogla bi biti dovedena u pitanje, jer je narušeno poverenje.

Nije jasno da li su dokumenti hakovani ili su namerno procurili. SAD je već u stanju pripravnosti zbog iranskih hakerskih napada. Naime, američke obaveštajne agencije su u avgustu objavile da je Iran hakovao dokumente iz predsedničke kampanje Donalda Trampa.

Ranije je veliko curenje američkih obaveštajnih podataka zateglo odnose SAD-a sa saveznicima nakon što je 21-godišnji pripadnik Vazdušne nacionalne garde u aprilu 2023. objavio veliki broj dokumenata na Diskordu. Jack Tešeira je priznao krivicu za objavljivanje poverljivih materijala u zamenu za zatvorsku kaznu od oko 16 godina.

Atomska postrojenja
Sada su objavljena samo dva dokumenta. Ako se na tome stane, šteta će biti ograničena, kažu neki od zvaničnika za NYT - osim što se ponovo otkriva u kojoj meri SAD špijunira jednog od najbližih saveznika. Drugi zvaničnici kažu da je svako otkrivanje ratnih planova saveznika ozbiljan problem.

Objavljeni obaveštajni podaci iz dva dokumenta koji su neovlašćeno krenuli da kruže internetom mogu odražavati samo deo informacija koje su SAD prikupile; kibernetičke napade ili sabotaže na terenu u Iranu američki špijunski sateliti ne bi uočili.

Predsednika SAD, Džoa Bajdena, tokom posete Nemačkoj su pitali zna li kada Izrael planira napad i kakve je mete odabrao. "Da i da," rekao je, i odbio dalje da govori o tome. Ta izjava sugeriše da su on i izraelski premijer Benjamin Netanjahu postigli neku vrstu razumevanja o tome koje će mete Izrael gađati, piše NYT.

Bajden je ranije pozvao Izrael da izbegava iranska nuklearna i energetska postrojenja.

Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: D. P.