NEZAPAMĆENI PROTESTI U GRUZIJI PRED ODSUDNE IZBORE! Desetine hiljada ljudi na ulicama, vijore se zastave Evropske unije, Brisel prati situaciju (VIDEO)

Printskrin Twitter

Desetine hiljada proevropskih demonstranata okupilo se danas u Tbilisiju u Gruziji, nedelju dana pre parlamentarnih izbora koji se predstavljaju kao "referendum" između Evrope i Rusije.

Proevropska opozicija koju čine četiri glavna saveza, suočiće se sledeće subote sa konzervativnom strankom na vlasti, Gruzijskim snom, koju njeni protivnici optužuju za prorusku i autoritarnu politiku i usporavanje pristupanje zemlje Evropskoj uniji.

Na Trgu slobode u Tbilisiju, mnogi demonstranti došli su sa zastavama Gruzije i Evropske unije, dok su drugi držali transparente "Gruzija bira EU".

Gomila okupljena danas "pokazuje da je Gruzija već pobedila i da će reintegrisati Evropu", rekla je predsednica Salome Zurabišvili.

Čini se da nedavne ankete poslednjih dana pokazuju da bi opozicioni savez mogao da osvoji dovoljno glasova 26. oktobra da pobedi Gruzijski san, stranku milijardera Bidžine Ivanišvilija. On je tajno držao uzde vlasti oko deset godina, a da nije imao nijednu državnu funkciju.

Rezultati će biti pažljivo praćeni u Briselu, u trenutku kada evropski lideri strahuju da se Gruzija udaljava od svoje ambicije da se pridruži EU. Suočavajući se sa proevropskim taborom, oligarh i bivši premijer Bidžina Ivanišvili redovno kritikuje Zapad i poziva svoje pristalice da glasaju za partiju Gruzijski san, da "izaberu između ropstva i slobode, potčinjavanja silama spoljnih poslova i suvereniteta, između rata i mira."

Glasanje 26. oktobra, koje se smatra jednim od najvažnijih u zemlji od raspada SSSR, dolazi nakon nekoliko talasa antivladinih protesta, posebno na inicijativu mladih.

U maju su demonstranti masovno izašli na ulice protiv zakona o "stranom uticaju", koji je kritikovan na Zapadu jer je inspirisan ruskim zakonodavstvom o "stranim agentima" koji se koriste za gušenje opozicije.

Brisel je potom zamrznuo proces pridruživanja Gruzije EU, a SAD su uvele sankcije gruzijskim zvaničnicima optuženim da su odobrili "brutalnu represiju" nad demonstrantima.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel nedavno je izrazio zabrinutost zbog kretanja Gruzije "ka autoritarnosti", opisujući glasanje kao "ključni test".

Rusija deli skoro 1.000 kilometara granice sa Gruzijom. Kremlj je, sa svoje strane, prošlog utorka optužio Zapad za mešanje u predstojeće izbore.

Kurir.rs/Beta/Preneo: D. P.