Nemoć Amerike da obuzda Netanjahua

Izrael je u sredu eliminisao Jahja Sinvara, šefa Hamasa i jednog od glavnih kreatora napada na tu zemlju 7. oktobra prošle godine. Sinvar je bio zadužen za operacije protiv Izraela unutar Pojasa Gaze. Premijer Netanjahu ga je opisao kao krvnika i najveću pretnju za njegovu zemlju. Sinvarova eliminacija će dodatno uticati na slabljenje Ham

Milovan Jovanović

20.10.2024.

Kurir

Izraelski šef vlade poručio je da će se rat nastaviti uprkos Sinvarovom ubistvu. Lider opozicije Beni Ganc izjavio je da će Izrael ostati u Gazi još mnogo godina. Međunarodni zvaničnici su se ponadali da bi uklanjanje vođe Hamasa moglo da stvori prostor za diplomatske pregovore. Bestidni i nesposobni odlazeći visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Đuzep Borelj rekao je da je na Bliskom istoku prekid vatre prioritet i da bi ubistvo čelnika Hamasa Sinvara moglo povećati izglede da se on i postigne. Ipak, umesto smirivanja situacije usledila je dodatna radikalizacija sukoba.


U Pojasu Gaze Izrael je nastavio s vojnim operacijama i masovnim bombardovanjem, što je dovelo do velikog broja civilnih žrtava, naročito u izbegličkom kampu Jabalija na severu Gaze. U međuvremenu, Hezbolah je iz Libana nastavio s napadima na Izrael, što dodatno pogoršava bezbednosnu situaciju. Dron lansiran iz Libana pogodio je rezidenciju izraelskog premijera Netanjahua u Cezareji. Izraelski premijer sa svojom suprugom za vreme napada nije boravio u privatnoj rezidenciji. Izraelska vojska je nastavila s delovanjem, gađajući položaje Hezbolaha u južnom Libanu.


Izraelska vlada se suočava s velikim političkim pritiskom i izazovima na više nivoa. Netanjahu se sada, osim Gaze, Libana, Irana, novog insistiranja SAD da se postigne dogovor o razmeni talaca, suočava i s podelama unutar izraelskog društva. Mnogi građani se, nakon smrti čelnika Hamasa Sinvara, protive daljoj eskalaciji sukoba i vojnoj intervenciji.


Ono što se posebno ističe u ovom haosu jeste spektakularna nemoć Amerike. Vašington je najbliži i najvažniji saveznik Izraela. Upravo zbog toga su SAD i obezbedile arsenal koji je izraelski premijer Benjamin Netanjahu koristio, od masakra koje je počinio Hamas 7. oktobra 2023. godine do danas.


Ova pozicija je u prošlosti omogućavala SAD da mogu da povuku crvene linije. Danas to nije tako. Trenutna politička situacija u Americi je glavni razlog za to. Džo Bajden je oslabljen, a 5. novembra će doći novoizabrani predsednik koji će njegove reči učiniti definitivno nečujnim.


Brojni pokušaji nemoćnog i nekompetentnog državnog sekretara Entonija Blinkena da posreduje u regionu nisu postigli nikakav rezultat. Uzaludna američka nastojanja da dođe do prekida vatre u Gazi, a zatim i oslobađanja izraelskih talaca, kao i zaštite života palestinskih civila, pretvorila su se u sramotno poniženje. Zbog svega toga, a naročito zbog tvrdoglavosti izraelske vlade da nastavi sa upotrebom vojne sile, mogućnost šireg regionalnog rata i dalje lebdi nad Bliskim istokom.