"VRATI NAM NAŠE LOBANJE I BEBE, TI NISI MOJ KRALJ!" Lidija nasrnula na Čarlsa u australijskom parlamentu, obezbeđenje zaštitilo britanskog suverena (VIDEO)

Aboridžinska senatorka Lidija Torp vikala na britanskog kralja Čarlsa Trećeg u australijskom parlamentu

EPA Lukas Coch, Printscreen/Youtube/Sky News Australia

Lidija Torp, australijska senatorka iz redova Aboridžina, htela je danas da se sukobi sa britanskim kraljem Čarlsom Trećim tokom njegove posete nacionalnom parlamentu u Kanberi.

- Ovo nije tvoja zemlja. Ti nisi moj kralj. Vrati nam našu zemlju. Vrati nam ono što ste nam ukrali! Naše kosti, naše lobanje, naše bebe, naš narod. Ti nisi moj kralj! Uništili ste našu zemlju - vikala je Torp obučena u tradicionalnu aboridžinsku odeću.

Obezbeđenje je moralo da interveniše i spreči je da se približi kralju, nakon čega su je izveli iz sale kako bi Čarls Treći nastavio razgovore s austrlijskim poremijerom Entonijem Albanizijem.

Printscreen/Youtube/Sky News Australia 

Skaj njuz navodi da je Torp prva Aboridžinka iz savezne države Viktorija koja je postala senatorka, a prilikom polaganja zakletve u australijskom parlamentu odbila je da se zakune na vernost tadašnjoj britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj, majci Čarlsa Trećeg.

Ona je pre incidenta sa kraljem u parlamentu zajedno sa još oko 20 osoba organizovala demonstracije dok je on polagao venac na lokalni spomenik.

EPA Lukas Coch 

Čarlsa je prethodno prilikom dolaska u Kanberu dočekala osoba koju britanska televizija naziva "tetka" Serena Vilijams, starija pripadnica aboridžinskog naroda Ngunaval, koja je kralju priredila ceremoniju "Dobrodošlica u zemlju" i drugi obred u kojem je koristila dim.

- Svi mi imamo naše uloge i dužnosti, a ja imam uloge i dužnosti prema mom narodu. I mislim da bi izvinjenje (za kolonijalne zločine) bila divna stvar - kazala je Vilijams nakon susreta sa Čarlsom Trećim.

EPA Lukas Coch 

Kada je upitana da li pritom misli da bi kralj lično treba da kaže da se izvinjava, ona je odgovorila potvrdno.

Printscreen/Youtube/Sky News Australia 

- Da. Zato što moramo da priznamo našu prošlost - rekla je Vilijams.

AP Saeed Khan  Kralj Čarls Treći i kraljica Kamila s aboridžinskom "tetkom" Serenom Vilijams

Tokom obraćanja u australijskom parlamentu britanski monarh je pomenuo ceremoniju koju mu je priredila aboridžinska "tetka".

AP Saeed Khan 

On je rekao da "duboko" poštuje ceremoniju dobrodošlice koja mu je pružila priliku da "oda počast tradicionalnim vlasnicima zemlje" sa kojima se susreo.

- Tokom brojnih poseta Australiji bio sam svedok hrabrosti i nade koje su predvodile dugo i ponekad teško putovanje ove nacije ka pomirenju - poručio je Čarls Treći.

On ipak nije ponudio kratko izvinjenje kojem su se nadale aboridžinske vođe.

(Kurir.rs/Sky News/Preveo i priredio: N. V.)

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

ČARLS ĆE MORATI JOŠ GODINAMA DA VLADA, BRITANIJA JE U KRIZI! Heraldičar Grujić: Princ Vilijam sasvim drugačije shvata VLADAVINU  Kurir TV