PRIŠTINA JEDINO RAZUME JEZIK TERORA PREMA SRBIMA! Vujičić: Formalni prolaz srpske robe na KiM je samo prividna mera, na terenu drugačija slika

Predsednica skupštinskog Odbora za KiM Danijela Vujičić istakla je da je delimično ukidanje zabrane srpske robe koje je uvela Priština samo prividna mera, dok u stvarnosti kolone kamiona stoje na administrativnom prelazu Merdare

Kurir Televizija

Predsednica skupštinskog Odbora za KiM Danijela Vujičić smatra da je formalni prolaz srpske robe na Kosovo i Metohiju preko Merdara prividan, dok je na terenu slika drugačija zbog izbora koji predstoje Aljbinu Kurtiju. Vujičićeva ističe da je "jezik terora" prema srpskom narodu na KiM jedini koji Priština razume. Međunarodna zajednica mora da osudi Kurtija i da kritika bude relevantna.

Srpska roba samo formalno može da se dostavi na Kosovo i Metohiju preko Merdara, jedinog administrativnog prelaza predviđenog za prolaz proizvoda iz Srbije. Suštinski, sve su veće kilometarske kolone kamiona zbog dugotrajnih pregleda.

Predsednica Odbora Skupštine Srbije za KiM Danijela Vujičić kaže da kilometarska kolona apsolutno ilustruje odnos prištinskih vlasti prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

"Više od godinu dana smo čekali kada će Aljbin Kurti pod pritiskom međunarodne zajednice popustiti u jednom segmentu, ali je to prividno. Recimo, zato je izabran prelaz Merdare, jer se u tom slučaju prolazi kroz albansku zonu i naselja sa čisto albanskim stanovništvom, pa tek onda roba stiže do korisnika u Gračanici ili Kosovskoj Mitrovici", ističe Vujičićeva.

Predsednica skupštinskog Oodbora za KiM navodi da bi prelaz Jarinje bio bolje rešenje.

"Tu je roba i pre uvođenja zabrane mogla do dođe do korisnika bez ikakvih problema", sumira Vujičićeva, naglašavajući da su trenutni potezi Prištine pripreme pred predstojeće izbore.

Kosovo Online  Administrtativni prelaz Merdare

Ona ukazuje da je "jezik terora" jedini koji Kurtijeva administracija razume.

"To je oslikano na mnogo načina. Trenutno imamo i nova hapšenja Srba, a nepoštuju nijedan dogovoreni sporazum uz posredstvo međunarodnih institucija", kaže predsednica skupštinskog odbora za KiM.

Ističe da je ultimatum Nemačke da se dozvoli protok srpske robe na teritoriju Kosova i Metohije svakako važan za narod u južnoj pokrajini, ali da nije permanentan.

"Narod time ne može da bude potpuno slobodan, u smislu slobodnog protoka roba, usluga i kapitala. Toga još uvek nema", napominje Vujičićeva.

Naglašava da u narednom periodu očekuje i dodatni pritisak Prištine na srpski narod, dok smatra da u svemu nedostaje pritisak međunarodne zajednice na Kurtija i njegovu administraciju.

"Da je tog pritiska bilo dovoljno u prethodnom periodu i da je on zaista realan, bilo bi i formiranja Zajednice srpskih opština, koju čekamo duže od 11 godina. Kad god oni kažu da Kurti nešto mora da sprovede, na terenu vidite drugačiju sliku", sumira ona.

Za 24. oktobar je zakazana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou, a Vujičićeva objašnjava da se, kada je Kurti u pitanju, ni tu ništa unapred ne zna.

"Beograd je pružio ruku i ona ostaje ispružena. Dakle, želimo dijalog. Bojim se, međutim, da će zbog izbora koji su Kurtiju na vidiku, on svu svoju snagu preusmeriti ka srpskom narodu na KiM", kaže predsednica skupštinskog odbora za KiM.

Naglašava da je manevarski prostor Beograd sužen.

"Mi samo diplomatijom možemo da ubedimo međunarodnu zajednicu, ili njen deo, da osude Kurtijeva nepočinstva prema srpskom narodu. Naravno da on to ne radi sam, ali je važno da stepen osude bude relevantan", zaključuje Danijela Vujičić u razgovoru za RTS.

Kurir.rs/RTS/Prenosi: A.Ć.