ŠEF PENTAGONA STIGAO U KIJEV! Sastanci s ukrajinskim predsednikom Zelenskim i drugim zvaničnicima, tema pridruživanje NATO

Lojd Ostin, američki ministar odbrane, u poseti Ukrajini

AP

Američki ministar odbrane Lojd Ostin stigao je jutros u Kijev da ukaže na podršku SAD i gde će imati sastanke sa visokim ukrajinskim zvaničnicima.

On je to objavio putem društvenih mreža.

- Došao sam se u Ukrajinu četvrti put u svojstvu ministra odbrane da bi pokazao da SAD, zajedno sa međunarodnom zajednicom, nastavljaju da podržavaju Ukrajinu - naveo je šef Pentagona.

CNN prenosi da Ostin treba da se sastane s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom odbrane Rustemom Umerovim.

Očekuje se da će se razgovarati o zahtevu Ukrajine da se pridruži NATO, što je prva tačka "plana pobede" predsednika Zelenskog.

AP/Alex Brandon  Lojd Ostin

Poseta se odvija oko dve nedelje pred američke predsedničke izbore, koje su važne i za Kijev pošto je predsednički kandidat republikanaca i bivši predsednik SAD Donald Tramp doveo u pitanje pomoć Kijevu, piše Frans pres.

Kijev takođe mesecima traži odobrenje da gađa rusku teritoriju "zapadnim" raketama dugog dometa, što je jedna od glavnih tačaka "plana pobede", ali više zemalja, među kojima i SAD, odbijaju to da odobre iz straha od reagovanja Moskve.

(Kurir.rs/Beta-AFP)