Veliko interesovanje srpske publike za koncert filmske muzike Enija Morikonea i Nina Rote: Posle rasprodatog prvog, zakazan i drugi koncert u Sava Centru

Publiku očekuju čuvene melodije iz kultnih filmova “Kum”, “Bilo jednom u Americi”, “Dobar, loš, zao”, “Hobotnica”, “Profesionalac” i drugi. Koncert nosi naziv “Ennio Morricone & Nino Rota”.

ENNIO MORRICONE & NINO ROTA promo

Koncert filmske muzike Enija Morikonea i Nina Rote izazvao je veliko intresovanje publike u Srbiji. Prvi koncert zakazan za 7. novembar 2024. u Sava centru je rasprodat, a velika je potražnja i za drugim koncertom koji se održava takođe u Sava centru dan kasnije, 8. novembra u 20 časova.

ENNIO MORRICONE & NINO ROTA promo 

Ulaznice se mogu nabaviti na Ticket Vision prodajnim mestima, kao i onlajn na tickets.rs.

Publiku očekuju čuvene melodije iz kultnih filmova “Kum”, “Bilo jednom u Americi”, “Dobar, loš, zao”, “Hobotnica”, “Profesionalac” i drugi. Koncert nosi naziv “Ennio Morricone & Nino Rota”.

Za ovaj koncert kažu da je sa “filmskom dušom”. Program će omogućiti ne samo da se uživo čuju dela neprevaziđenih majstora, već i da se stvori jedinstveno emotivno putovanje kroz stvaralaštva Rote i Morikonea, u kome se večne teme prepliću sa unutrašnjim svetom stvaralaca. Idejni inspirator projekta bio je Marčelo Rota, svetski poznati dirigent koji će dirigovati i koncertom u Beogradu. Muziku iz filmova izvode solisti koji su ušli u istoriju italijanske i svetske kinematografije i koji su blisko sarađivali sa Morikoneom: Nelo Salca (truba), Ludoviko Fulči (klavir), Suzana Rigači (sopran). Pod besprekornim vođstvom maestra Morikonea, održali su više od 500 koncerata širom sveta, među kojima je bio i koncert u Beogradskoj areni 2009. godine.

ENNIO MORRICONE & NINO ROTA promo 

Danas se Enio Morikone i Nino Rota sa pravom smatraju legendama svetske filmske muzike. Na koncertu posvećenom njihovom stvaralaštvu biće predstavljene najvažnije etape karijera dvojice kompozitora, od kultnih pesama šezdesetih do melodija pisanih za filmove Serđa Leonea i kreiranih za Holivud.

Marčelo Rota, nakon što je debitovao sa Simfonijskim orkestrom RAI u Torinu, od 1995. godine radi u prestižnim koncertnim salama širom Evrope. Dirigovao je poznatim svetskim orkestrima. Marčelo Rota je radio u La Skali nekoliko sezona. Od 2004. je glavni gostujući dirigent Češkog nacionalnog simfonijskog orkestra. Posebno mesto u biografiji umetnika zauzima učešće na koncertu Andree Bočelija i Toskaninijevog simfonijskog orkestra iz Parme u Bolonji, kojem je prisustvovao papa Jovan Pavle II. Veliki operski repertoar čuvenog dirigenta obuhvata muziku Rosinija, Verdija, Pučinija, Donicetija – više od četrdeset dela ukupno. Maestrovo delo je osvojilo zasluženi uspeh kako publike tako i kritičara.

ENNIO MORRICONE & NINO ROTA promo 

Suzana Rigači je švedska pevačica italijanskog porekla - stekla je muzičko obrazovanje na Konzervatorijumu u Firenci. Svetsku slavu stekla je zahvaljujući vokalnoj pratnji Morikoneove muzike u filmovima Serđa Leonea „Dobar, loš, zao”, „Bilo jednom na Divljem zapadu”, „Šaka dinamita”. Ona je učestvovala na brojnim koncertima uživo širom sveta. Ova operska diva peva na šest jezika i radi u prestižnim operskim kućama i koncertnim prostorima. Sarađuje sa prestižnim orkestrima širom sveta. 2011. godine Rigaći je učestvovala na festivalu u Sanremu. Od 2001. godine Suzana je gostujuća zvezda na koncertima i snimcima muzike Enija Morikonea, a od 2020. je specijalna gošća na dodeli Muzičkog Oskara.

ENNIO MORRICONE & NINO ROTA promo 

Ludoviko Fulči 1987. započeo je karijeru u oblasti filmske muzike. Prvo kao pijanista i klavijaturista, a potom i kao aranžer. Radi sa velikim italijanskim kompozitorima na stvaranju filmskih zvučnih zapisa. Fulči u svom iskustvu ima više od 100 filmova za koje je radio aranžman muzike. Sarađivao je sa Enijom Morikoneom, aktivno učestvovao u stvaranju svih kompozitorovih zvučnih zapisa. I pored toga, učestvovao je i u koncertnim aktivnostima nenadmašnog maestra. Ludoviko kombinuje svoju "klasičnu" aktivnost sa karijerom džez muzičara, svirajući u svetski poznatim bendovima.

ENNIO MORRICONE & NINO ROTA promo 

Nelo Salca studirao je sviranje trube na Konzervatorijumu u Rimu. On je internacionalno poznati italijanski trubač, svirao je u preko 400 međunarodnih filmova, od kojih 250 sa Enijom Morikoneom. Danas je prvi trubač Nacionalne akademije Svete Čečilije, Regionalnog orkestra Toskane i Nacionalnog simfonijskog orkestra RAI. Predaje na Konzervatorijumu u Napulju. 2021. godine, na festivalu u Sanremu, Salza izvodi dela posvećena sećanju na Enija Morikonea, sa kojim sarađuje od 1984. Godine. Zajedno su snimili 250 zvučnih zapisa. Godine 1997. u tandemu sa Nikolom Piovanijem snimio je muziku za film "Život je lep" i za to je nagrađen Oskarom. Nelo je učestvovao u snimanju Morikoneove pesme "Linkolnovo pismo" za film "Podlih Osam" Kventina Tarantina. Pesma je osvojila Oskara i Zlatnog globusa za najbolju originalnu muziku.

ENNIO MORRICONE & NINO ROTA promo 

(Kurir.rs/M.F.)

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

Đino Vaneli koncert u pozoristu "Odeon" u Beogradu  Kurir