OVO JE STING, UKRAJINSKI UBICA ŠAHIDA! Žaoka izgleda kao oružje iz Ratova zvezda, kupola krije bojevu glavu, a metu cilja veštačka inteligencija (VIDEO)

Ukrajina razvija dron Sting koji će presretati i uništavati ruske Šahide

Shutterstock, Printscreen

Ukrajina razvija dron sposoban da presreće iranske dronove-kamikaze koje koristi Rusija koristi, saznaje Dejli telegraf.

Britanski list navodi da je namena novog oružja da umesto konvencionalnih projektila protivvazdušne odbrane (PVO) juri i presreće borbene bespilotne letelice Šahid-136 kojima Rusi baražnom vatrom zasipaju ukrajinske gradove.

Navodi se da je ovo prva fotografija Stinga (Žaoke), lovca na Šahide, koji je do sada u strogoj tajnosti držan daleko od očiju javnosti.

Prvi put su objavljeni i detaljni podaci o ovom dronu za koji firma "Vajld hornets" (Divlji stršljenovi) kaže da će leteti brzinom većom od 160 kilometara na čas i ići do visine od tri kilometra.

Printscreen  Dron Sting

Sting ima naizgled klasičan izgled kvadkoptera (drona sa četiri elise), ali s ogromnom kupolom koja izbija iz centralnog dela bespilotne letelice, a gde se nalaze bojeva glava i kamera kojom operater sa zemlje pomoću VR naočara kontroliše njegovo kretanje.

Za sistem ciljanja mete biće zadužena veštačka inteligencija koja će pomagati operateru u borbenim misijama.

Printscreen 

Dejli telegraf navodi da su slični dronovi do sada korišćeni za presretanje ruskih špijunskih dronova koji na velikim visinama lete sporo iznad ratišta i prikupljaju obaveštajne podatke o položajima artiljerije i raketnih jedinica.

Za razliku od njih, Sting je prvi dron koji je konkretno razvijen za uništavanje Šahida.

(Kurir.rs/The Daily Telegraph/Preveo i priredio: N. V.)