"UBIO SI MI DVA BRATA! KLEČAO JE I MOLIO A TI SI MU PUCAO U GLAVU! IMAO JE RUPU NA ČELU!" Jovan Mitrović u masakru ostao bez braće, pa se obratio Urošu Blažiću

Jovan Mitrović u crnini stao za sudsku govornicu pa govorio o noći u kojoj mu je okrivljeni Uroš Blažić (21) ubio rođenog i brata od strica

Društvene Mreže, Petar Aleksić

Ubio si mi dva brata! Marko je klečao, molio te je da ga ne ubiješ, a ti si mu pucao u glavu. Imao je rupu na čelu!

Ovim potresnim rečima obratio se fudbaler Jovan Mitrović, rođeni brat Petra Mitrovića (25) i brat od strica Marka Mitrovića (18) koji su ubijeni u masakru 4. maja prošle godine u Malom Orašju, na jučerašnjem suđenju okrivljenom Urošu Blažiću (21) u Specijalnom sudu u Beogradu.

"Kaže pobi ih čovek"

- Te večeri, sećam se oko 22.30 sati, bio sam kući i gledao utakmicu, taman sam se spremio za spavanje. U tom trenutku čujem oca koji je u prizemlju kuće, viče i izlazi iz sobe: "Zvao je Peca, kaže pobi ih čovek." Majka počinje da vrišti i govori: "Brzo u Ravni Gaj", a ja i dalje ne znam o čemu se radi, pomislio sam da ga je neko napao. Tada je moja žena probudila mog drugog brata Nikolu i nas dvojica sedamo u kola i krećemo ka spomeniku - opisao je noć masakra Jovan Mitrović, dok je juče u crnini stajao za sudskom govornicom.

Petar Aleksić  Jovan Mitrović svedočio o krvavoj noći

 - Nikola je uzeo motku, a ja štap, mislili smo da su ih napali kod spomenika, da se tuku sa nekim i da treba da ih branimo. Nisam ni pomislio da je neko pucao u njih. Nije mi bilo logično da će ih neko ubiti - posvedočio je Jovan.

Kako je naveo, kolima su bukvalno leteli do spomenika Ravni Gaj koji nije mnogo udaljen od njihove kuće.

- Videli smo da idu kola ka gore, ali i dalje nismo znali o čemu se radi. Sreo sam Dejana Milića, oca ubijenog Nikole, kog sam pitao šta je bilo, a on mi je odgovorio: "Šta, šta je bilo?! Pobi ih čovek ko da su kerovi" - ispričao je Mitrović i dodao da kada je došao do mesta zločina isprva nikoga nije video jer je bio mrak, ali je čuo svog rođenog brata Petra kako ih doziva.

Mup, Printskrin/Facebook, Petar Aleksić  Petar Mitrović teško ranjne dok je sa društvom bio kod spomenika Ravni Gaj, nakon 50 dana borbe preminuo

 - Ležao je na leđima pored spomenika. Isprva nismo znali koliko su Petrove povrede bile ozbiljne. Brat Nikola i ja smo ga stavili u kola, ja sam vozio preko 160 na sat, a Petar je ležao kod Nikole u krilu. Mogli smo da poginemo koliko sam brzo vozio. Nisam mislio o tome, samo mi je bilo bitno da Petar preživi. On je ponavljao da treba da ga izbacimo iz kola jer ne može više da izdrži i da će umreti. Govorili smo mu da brzo stižemo u bolnicu i da će biti dobro - rekao je Jovan, pa nastavio:

- Govorili smo mu da ga mnogo volimo, polivali smo ga vodom da ne bi izgubio svest. Govorili smo mu da ga nećemo ostaviti i da će biti živ.

Potresne scene

Društvene Mreže  Marko Mitrović, prva žrtva masovnog ubice Uroša Blažića koji je priznao zločin

 Jovan Mitrović je nakon svedočenja o rođenom bratu Petru, govorio i o bratu od strica Marku Mitroviću koji je samo mesec dana pre toga slavio punoletstvo. Kako je rekao, on Marka isprva uopšte nije video kod spomenika, a ugledao ga je tek iz kola dok je rođenog brata vozio ka bolnici.

- Video sam ga sa rupom na čelu. Marko je klečao, molio ga je da ga ne ubije, a on ga je ubio - opisao je potresnu scenu svedok.
Pre njega svedočio je i Nikola Mitrović, drugi brat ubijenih Petra i Marka, koji je naveo "da je delovalo kao da se Marko predavao, ali da je ipak ubijen".

Petar Aleksić  Nikola Mitrović, takođe, danas svedočio na suđenju

Tokom svedočenja, Jovan Mitrović se okrenuo ka boksu za okrivljene i obratio se Urošu i njegovom ocu Radiši Blažiću, kome se takođe sudi u ovom postupku.

- Radiša, sram te bilo! Pogrešio si u onom najvažnijem, u vaspitanju i odgoju svoje dece! Jedan mi je ubio dva brata, a drugi mi šalje lajk, kao sve je u redu - rekao je vidno uzrujan Jovan, pa se obratio Urošu.

- Gledaj me, majmune jedan, ubio si mi braću. J***m ti sve po spisku! Smrade! - vikao je u sudnici Jovan dok ga je straža iznosila iz sudnice.

Advokat

Dok je Jovan Mitrović izgovarao ove reči, Uroš Blažić je klimao glavom i smejao se.

- Klima glavom sve vreme i smeje se, molim vas sudija da se to unese u zapisnik - rekao je Nebojša Perović, advokat oštećenih.
On se posle suđenja zapitao: "Da li će okrivljeni kada izađe iz zatvora završiti započeto, s obzirom na njegov nonšalatni stav?".

Petar Aleksić  Povređena Andrijana Mitrović takođe, svedočila u Specijalnom sudu u Beogradu

Preživela masakr u Duboni

Andrijana: Pucao je u nas i dok smo ranjeni ležali na zemlji

Andrijana Mitrović koja je teško povređena u krvavom piru okrivljenog Uroša Blažića, juče je za udskom govornicom ispričala "da je Uroš pucao u njih i nakon što su ranjeni ležali na zemlji".

- Došla sam sa dve drugarice u Dubonu, a prethodno sam bila kod spomenika Ravni Gaj, ali se nisam dugo zadržala tamo. Kod škole u Duboni su bili Milan i Kristina Panić, Dalibor Todorović, Ivan Ivanović i Anđela Stevanović. Sedeli smo tu nekih 10 minuta, a onda smo čuli pucnjavu. Mislili smo da neko nešto slavi, a Dalibor se našalio i rekao: "Ajmo da vidimo ko slavi". Nije prošlo mnogo vremena, a on je došao do nas. Parkirao se kod kapije i rekao: "Ruke uvis, lezite, pucaću" i počeo je da puca, a ja sam pala i pravila sam se mrtva. Posle sam izgubila svest i ne se sećam se ničeg više - rekla je Andrijana, a na pitanje Ivana Konatara, glavnog javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Smederevu, "kako je okrivljeni Blažić pucao po njima", odgovorila je:

- Na dva metra od nas je pucao. I rafalno i pojedinačno. Pucao je po nama iz puške, izlazile su neke varnice. Čula sam kako drugarica vrištala, a on je to čuo i vratio se i nastavio da puca.