Jovanović predstavio Državni data centar u Kragujevcu delegaciji Esvatinija : Kralj Msvatiju video šta je Srbija uradila na polju razvoja elektronske uprave

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu, Mihailo Jovanović predstavio je danas u Beogradu delegaciji Kraljevine Esvatini koncept Državnog data centra u Kragujevcu.

Jovanović je tokom sastanka prezentovao Njegovom Veličanstvu kralju Esvatinija Msvatiju III i njegovoj delegaciji digitalnu infrastrukturu Republike Srbije, pre svega kapacitete Državnog data centra u Kragujevcu i ono što je Republika Srbija uradila na polju razvoja elektronske uprave.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu 

„Pokazali smo kapacitete naše Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju, kao i postojeće kapacitete superkompjutera, uz proširenja koja će biti u funkciji početkom i krajem naredne godine. Saradnju sa Kraljevinom Esvatini započinjemo u skladu sa potpisanim Memorandumima u oblastima informaciono-komunikacionih tehnologija i veštačke inteligencije, i već smo krenuli sa razmatranjem mogućnosti da naši stručnjaci i inženjeri pomognu Kraljevini Esvatini u razvoju i unapređenju njihovog Državnog data centra. Takođe, razgovaramo i o mogućnosti da oni svoje podatke čuvaju u Srbiji, kao i da njihovi naučno-tehnološki parkovi i startapi koriste kapacitete naše platforme za razvoj veštačke inteligencije i superkompjutera“, rekao je Jovanović.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu 

U okviru delegacije Republike Srbije, sastanku su prisustvovali ministarka privrede Adrijana Mesarević, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović i ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić.