"Škole su prepune negativne energije, neka deca su kao tempirane bombe" Psihološkinja otkrila uzrok novog incidenta u našoj prosveti

Stres nastavnika preliva se i na decu, kaže psihološkinja Davorka Leoni

Kurir Televizija

Na direktora OŠ "Miroslav Antić" u Nišu fizički je nasrnuo roditelj učenika i to zbog postavljene kapije u školskom dvorištu. Vest o ovom nemilom događaju uznemirila je Nišlije, ali i javnost u Srbiji.

Sa lica mesta u jutarnji program Redakcija uključila se novinarka Emilija Andrejević, koja je od svoje sagovornice saznala više detalja.

- Ja sam juče otišla na sam teren, odnosno u školu, kako bih ispitala kako je došlo do ovog incidenta. Međutim, ono što sam poslednje nezvanično  saznala je da je jedan od roditelja fizički nasrnuo na direktora, bacivši na njega jednu punu flašu. Srećom nije ga pogodio, već je udario u monitor i polomio ga. Iako nije imao fizičkih povreda, došla je Hitna pomoć jer je bio pod velikim stresom - izvestila je novinarka Kurir televizije i nastavila razgovor sa Davorkom Leoni, psihoterapeutom i psihologom.

This browser does not support the video element.

"Škole su prepune negativne energije, neka deca su kao tempirane bombe" Psihološkinja otkrila uzrok novog incidenta u našoj prosveti  Kurir televizija

- Na žalost smo svedoci da u svakodnevnom posmatranju uviđamo sve više neadekvatnog ponašanja u prosveti. Ono što se uviđa da se već neko duže vreme izgubilo poverenje i poštovanje u tom odnosu, u toj trijadi između roditelja, nastavnika i deteta. Često se zaboravlja da smo mi odrasli uzor toj deci u školama. Stres na poslu samih nastavnika je sve učestaliji, a rad sa desom treba da bude jedan od najlepših poziva. Međutim, sada smo u takvoj situaciji da prosvetni radnik, kad ide na posao, više razmišlja o tome da li će da ima neki svoj mir i da li će moći da ispoštuje plan i program rada - rekla je Leoni.

Na pitanje mogu li se preduprediti ovakvi incidenti i kako se ponašati kada do njih dođe, rekla je:

- Pre svega poštovanje pravila. Ono što ja uvek često navodim je da što više namećemo lepa ponašanja, zdrava ponašanja, zdrav razvoj. Da prosto to bude prva tema, a ne samo gradico. Jer znate, i deca kad dođu kod mene po savet, primećujem da se i na njih prelije taj stres koji nastavnik unese na čas. Prenosi se ta negativna energija i prosto imate dosta dece koja su kao neke tempirane bombe u školi - zaključila je sagovornica Kurir televizije.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Novinarka Emilija Andrejević otkriva nove detalje hapšenja rumunskog milionera  Kurir televizija