Stomatolog otkrio šta se može desiti ako ne perete zube pre spavanja: Mogu se javiti i bolovi, a sve zbog ovih kiselina! (VIDEO)

Mladi stomatolog Nikola Maričić objasnio je u jednom video-snimku šta se dešava sa zubima ukoliko ih ne operemo uveče pre spavanja

Shutterstock

Prema podacima instituta za jano zdravlje "Dr. Milan Jovanović Batut", 16.5 odsto građana Srbije ima svoje zube, a 700.000 građana nema nijedan zub!

Mnogi zube ne peru, ni ujutru, a ni uveće.

Mladi stomatolog Nikola Maričić objasnio je u jednom video-snimku šta se dešava sa zubima ukoliko ih ne operemo uveče pre spavanja.

- Tokom sna, naš organizam luči manje pljuvačke koje imaju ulogu da čiste i štite usta. Kao posledica toga, usta postaju suva. Stvoreni su uslovi da se bakterije lako talože na površini zuba, razgrađuju ostatke hrane koje nismo uklonili pre spavanja i proizvode kiseline - objasnio je on.

 Dodajući da kiseline oštećuju zube.

- Kiseline oštećuju zube i izazivaju potencijalne probleme sa desnima i neprijatne bolove. Moj savet je da obavezno pre spavanja perete zube kako biste izbegli ove posledice - istakao je Maričić.

This browser does not support the video element.

Mama zubarka pere zube detetu  TikTok/rossbridgedentistry