EKONOMISTA LJUBODRAG SAVIĆ: Odluka Vučića da ne ide na samit Briksa pragmatična, neće uticati na odnose Srbije i Rusije

Ekonominsta Ljubodrag Savić smatra da to što će na samitu BRIKS-a u Kazanju biti četvoročlana delegacija umesto predsednika Aleksandra Vučića neće uticati na međusobne odnose Srbije i Rusije

Printscreen

Srbiju će na samitu Briksa u Kazanju umesto predsednika Aleksandra Vučića predstavljati četvoročlana delegacija ministara, a ekonomista Ljubodrag Savić kaže da je to stvar političke odluke koja mora biti takva kakva jeste imajući u vidu evropski put Srbije i pritiske koje trpimo sa Zapada.

Savić navodi da to neće uticati na prijateljske odnose Srbije i Rusije, te da i ruska strana razume da je u ovom trenutku to jedino moguće rešenje.

"Ovo je jedno izuzetno teško vreme za ceo svet, posebno za Srbiju. Mi smo zemlja na evropskom putu, imamo u tom smislu dosta obaveza koje su definisane i šta se od nas očekuje, a s druge strane mi imamo južnu pokrajinu sa kojom imamo velikih problema i tu podršku imamo u manje razvijenim zemljama. Većina članica Briksa podržava Srbiju i to su okolnosti u kojima se sve ovo dešava", kazao je Savić, prenosi Kosovo Online.

Navodi da je Rusiji i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu važno ko će sve doći na samit, ali i da razume činjenicu da je Srbija jedina zemlja koja se odupire pritiscima Evrope i jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije.

"Mi bismo bili praktično jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji, sve druge i koje su članice EU i koje nisu, sve su pod pritiskom EU uvele sankcije. Domaćinu bi to bilo važno, ali je razumeo tu činjenicu da smo mi jedina zemlja koja se odupire pritiscima Evrope. Za Rusiju nije najsrećnije rešenje, nije ni za Srbiju, ali u ovom trenutku je jedino moguće rešenje. Prijateljski odnosi između Rusije i Srbije i dalje ostaju, tu se ništa zapravo nije promenilo. To je stvar političke odluke koja mora biti takva kakva jeste imajući u vidu drugu stranu i pritiske koje trpimo", kazao je.

Savić ukazuje da Srbija neće dobiti ništa time što predsednik nije otišao ali, kako naglašava, verovatno bi izgubila.

Smatra da je to pragmatična odluka koja će biti pre svega dobra za Srbiju.

Napominje da će biti građana, ne tako mali broj, koji će se ljutiti na predsednika Vučića i zamerati mu, ali da će ruska strana razumeti.

"Važno je da je Srbija zastupljena na Briksu, nije isto kao da je otišao predsednik, ali poslali smo potpredsednika Vlade, ministre, koji će biti prisutni na samitu. To je orijentacija Srbije bez ikakve dileme, kada bismo mogli da biramo, a da nemamo posledica vezanih za evropski put i pritisak Zapada, Srbija bi bila punopravni član Briksa, ali ovako moramo da još neko vreme taktiziramo", kazao je.

Dodaje da će i jedna i druga strana razumeti da je to samo odlaganje nečega što je neminovno, ne samo za Srbiju, već za većinu sveta koji je izvan zapadnog bloka.

Govoreći o samoj organizaciji Briks, Savić podseća da je nastao u drugoj polovini 2002. godine i kaže da će u Kazanju na samitu prisustvovati više od 40 zemalja kao zemlje koje žele da uđu u Briks.

Ističe da Briks predstavlja alternativu zapadnom načinu razmišljanja kako svet treba da funkcioniše.

"Njihov recept je jednostavan, ako si sa nama imaćeš koristi, a ako nisi imaćeš štetu, odnosno mnogo veća šteta će biti ako nisi sa nama, nego što ćeš imati koristi ako si sa nama. Briks je potpuno druga priča u kojoj su zemlje ravnopravne, nema hegemonije, nema nametanja pravila, nema ni čvrstih ugovornih obaveza za sada, sve je interesno organizovano", kazao je Savić.

Predsednik Vučić je sinoć preneo da ga je predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao na samit Briksa u Kazanju, ali da mu je on objasnio u kakvom se položaju nalazi Srbija, zbog čega će zemlju umesto njega predstavljati četvoročlana delegacija ministara.

Istakao je da je preneo Putinu da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji što, kako kaže, ruski predsednik izuzetno ceni.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.