Vrtićke grupe desetkovane zbog ovog opasnog virusa: Brzo se širi i može da bude veoma opasan! Ovo su simptomi

U nekim vrtićima došlo je do spajanja grupa zbog malog broja mališana

Marina Lopičić/Ilustracija

Varičele odnosno ovčije boginje, koje drastično obaraju imuni sistem, haraju među decom u vrtićima u Srbiji!

Lekari kažu da se varičele mogu javiti tokom cele godine, ali da se to najčešće dešava tokom zime i u proleće, odnosno tokom meseci kada se više boravi u zatvorenom prostoru, što i dovodi do njihovog širenja. 

Roditelji korisnici društvene mreže X napisali su da su neke vrtićke grupe zbog varičela desetkovane kao i da ih zbog toga spajaju.

Vrtićka grupa desetkovana varičelama Danas ih bilo petoro, pa spojili dve grupe - napisala je jedna majka i pokrenula lavinu komentara.

Shutterstock 

Neke roditelje je zbunilo to spajanje grupa jer upravo zbog toga bi deca trebalo da budu razdvojena, dok su se mnogi pitali zbog čega roditelji ne vakcinišu dete bez obzira na to što ova vakcina kod nas nije obavezna jer će ga time zaštititi.

- Nama baš zanimljivo, prvo jedan 15 dana boginje, onda nastavlja drugi, a u vrtićima se pojavile i zauške, znači nema vrtića bar još 20-30 dana - požalila se jedna majka.

Pedijatar dr Saša Milićević potvrdio je juče za Kurir da su se među mališanima pojavile varičele.

- Radi se o dečjoj zaraznoj bolesti koja mora da se prepozna na vreme. Važna je izolacija, mirovanje jer ako jedno dete dobija varičele u kolektivu imaće i ostali. One znaju u teoriji da daju opasne komplikacije poput zapaljenja pluća, mozga i moždanih ovojnica. Simptomi varičela su povišena telesna temperatura, malaksalost, ospa koja se javi kao bubuljica, pa vodeni mehur koji se na kraju pretvori u kraste. Tada se može reći da je dete potpuno zdravo - kazao je dr Milićević i dodao:

Kurir Televizija 

- Varičela se prenosi direktnim kontaktom vazdušno-kapljičnim putem, jer se virus nalazi u sekretu respiratornog trakta. Drugi način prenošenja je direktni kontakt sa obolelim. Moguć je i indirektan put prenosa preko igračaka i ostalih predmeta - objasnio je pedijatar i savetovao roditelje da vakcinišu decu.