PANIKA ZBOG VOJSKE SEVERNE KOREJE U UKRAJINI: Razmatra se opasan potez, doveo bi do POTPUNOG HAOSA! "Priključili se ruskim ODREDIMA SMRTI, Putin je očajan..."

Shutterstock, CHOI JAE-KU / AFP / Profimedia

Izveštaji da se hiljade severnokorejskih vojnika spremaju da se pridruže Rusima u borbi protiv Ukrajine oživele su razmatranje o slanju evropskih trupa u tu zemlju, kako bi pomogli ukrajinskim braniocima.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis rekao je prekjuče za Politiko da je vreme da evropske zemlje ponovo razmisle o ideji francuskog predsednika Emanuela Makrona o razmeštanju trupa u Ukrajini.

- Ako se potvrdi informacija da su ruski odredi smrti pojačani severnokorejskom municijom i vojnim osobljem, moramo da se vratimo ideji o slanju trupa i drugim idejama koje je predložio Makron - rekao je Landsbergis, jedan od najvatrenijih evropskih zagovornika Ukrajine.

Podsetimo, francuski predsednik je takvu ideju izneo u februaru, ali ju je nemački kancelar Olaf Šolc brzo odbio, obećavši da u Ukrajini neće biti raspoređene ni evropske ni NATO snage.

EPA Benoit Tessier Pool 

- Nažalost, ponovo kasnimo, reaktivni smo, ali verujem u našu kolektivnu sposobnost da preduzmemo sve neophodne proaktivne korake kako bismo ideje predsednika Makrona pretvorili u delo - dodao je Landsbergis.

Zapadni lideri za sada pažljivo prate izveštaje da su Severnokorejci počeli obuku za rat u Ukrajini, navode ukrajinski i južnokorejski obaveštajci.

Ni šef NATO-a Mark Rute ni američki sekretar za odbranu Lojd Ostin nisu potvrdili izveštaje koje su podelili lideri Južne Koreje i Ukrajine, iako je Ostin rekao da bi takvo raspoređivanje, ako bude potvrđeno, "izazvalo zabrinutost" u SAD.

U međuvremenu, Južna Koreja planira da pošalje delegaciju u sedište NATO kako bi razgovarala o svojim obaveštajnim nalazima o kretanju severnokorejskih snaga. Neki zvaničnici kažu da je Zapad previše oprezan.

- Mislim da koriste tvrdnju da obaveštajni podaci nisu verifikovani kao izgovor da ništa ne urade - rekao je Riho Terhas, konzervativni estonski poslanik u Evropskom parlamentu i bivši general.

EPA/KCNA 

- Siguran sam da će izveštaji biti vrlo brzo potvrđeni jer je tačno - odnosno da se Severnokorejci pridružuju ruskoj strani.

Terhas je, međutim, umanjio značaj takvog poteza, koji, kako je rekao, pokazuje da je Putinova Rusija "očajna i da traži opcije jer ne želi da sama sprovede mobilizaciju". Štaviše, rekao je on, integracija hiljada severnokorejskih vojnika u jedinice koje govore ruski bi se pokazala kao veliki operativni izazov sa minimalnim efektima na bojnom polju.

Međutim, dodao je, Evropljani bi trebalo da preispitaju ideju raspoređivanja snaga u Ukrajini.

- Važno je imati ovo barem kao opciju - rekao je Terhas, koji je bio komandant estonskih oružanih snaga od 2011. do 2018. "Svaki put kada govorimo o evropskim vojnicima u Ukrajini, to stvara neizvesnost za Putina u pogledu pravca njegovog rat i to je dobro", rekao je on.

(Kurir.rs/Politico/Index/Preneo: Đ. M.)