SVEČANO I JUBILARNO: U Vranju otvoreni 44. Borini pozorišni dani, najstariji pozorišni festival na jugu Srbije

Kurir.rs/T.S.

U Vranju su otvoreni 44. Borini pozorišni dani, najstariji pozorišni festival na jugu Srbije. Festival je otvorio državni sekretar u Ministarstvu kulture, Dejan Antić.

- Pozorište je zajednica pre svega i vi ovde u Vranju to izuzetno lepo negujete. Kad pogledamo naslove i ansamble koji će učestvovati ovih dana u Vranju onda vidimo da je zapravo lajtmotiv ovog festivala i mogućnosti pozorišta zapravo u smislu da ne odustajemo.

Sve ove predstave o mnogo čemu govore, ali pre svega zastupaju jedan stav neodustajanja od tražene istine, rekao je na večeri otvaranja 44. Borinih pozorišnih dana, član žirija reditelj Valentin Vencel. Manifestacija se ove godine održava pod sloganom ,,Estetika i etika sučeljavanja“.

U 11 minuta filma prikazani su najvažniji momenti iz stogodišnjeg pozorišnog života u Vranju. Održano je veče filmske muzike pod nazivom ,,Boje noći“.

Raskošnog glasa i talenta nastupile su dve glumačke dive Mina Lazarević i Ljiljana Stjepanović, kolege glumci Žarko Stepanov i Vladimir Posavec Tušeka, solistkinja beogradske opere Nataša Radovanović i muzičari Aleksandr Miletić, Hranislav Ganić, Želimir Vasić i Duško Trnavac. Briljirali su pred vranjskom publikom svojim vokalnim i instrumentalnim umećem. 

- Ja sam presrećna i počastvovana što sam večeras ovde jer imate tri događaja velika, Dan pozorišta, 100. godina postojanja nadam se da ćete me zvati i za 200. i naravno Borini pozorišni dani se večeras otvaraju. Vrlo smo srećni što smo pozvani, Minin koncert, naše zajedničke filmske i pozorišne muzike , nadam se da će publika uživati, rekla je Ljiljana Stjepanović.

- Presrećna što sam tu. Prvi put sam na Borinim danima. Bila sam u Vranju više puta gostovala sam, ali nije se potrefilo da su to Borini dani. Eto me i ovim povodom sa mojim omiljenim programom tako da planiram da uživam, dodala je Mina Lazarević.

- Danas na dan pozorišta slavimo izuzetno važan jubilej, 100. godina od osnivanja Pozorišta u Vranju i otvaramo jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u zemlji "Borini pozorišni dani; Tokom proteklih 100 godina, pozorište je postalo dom mnogim talentovanim umetnicima, a svaki komad koji smo izveli ostavio je neizbrisiv trag u srcima naše publike. Vekovna tradicija nas inspiriše da nastavimo dalje, još bolje i uspešnije, dok čuvamo vrednosti koje su nas oblikovale“, rekla je direktorka vranjskog Pozorišta Kristina Janjić Stojanović

Na otvaranju manifestacije uručena su i priznanja zaposlenima. Osim godišnjih nagrada članovima umetničkog i tehničkog sektora
zahvalnost za dugogodišnji uspešan rad u vidu specijalnog priznanja primilo je dvoje zaposlenih.

Specijalno priznanje za veliki doprinos u radu pozorišta tokom 40 godina rada primio je Nenad Kostić, majstor svetla. Za veliki doprinos u radu pozorišta i izuzetna umetnička dostignuća tokom 35 godina rada Specijalno priznanje dobila je glumica vranjskog Pozorišta Radmila Đorđević, Za veliki doprinos u radu pozorišta i izuzetna umetnička dostignuća tokom 35 godina rada Specijalno priznanje dodeljeno je Ninoslavu Trajkoviću. Na Dan pozorišta tradicionalno su uručene i godišnje nagrade zaposlenima u
vranjskom Pozorištu za doprinos u radu ov e ustanove .

Dobitnici su majstor svetla Stefan Rašić iz sektora tehnike, a iz umetničkog dela ansambla nagrađena je mlada glumica Anđela Vlajković.
Prisutnima se nakon dodele priznanja obratio gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković rečima:. ,, Dobro veče i dobro došli na 44. Borine pozorišne dane.

Zaista je velika privilegija roditi se i živeti u gradu koji je u svom stvaralaštvu opisao jedan od najznačajnijih srpskih pisaca i začetnik
moderne književnosti u Srbiji, Borisav Stanković. Majstorski je Bora u svom delu opisao ne samo grad pod Pržarom, već i ljude koji su živeli u njemu, bez obzira da li su bili adžije, trgovci, činovnici, zanatlije ili tek ubogi božji ljudi. Opisao je ljude, ali i njihove emocije, želje, neostvarene snove, kao i običaje i nepisana načela kojih su se čvrsto držali, tada s kraja 19. veka. I zbog svega toga Vranje i Vranjanci nastoje da mu se oduže. Upravo Borini pozorišni dani svojim trajanjem i kvalitetom potvrđuju da to dobro radimo“,
istakao je gradonačelnik.

Festival je otvorio državni sekretar u Ministarstvu kulture, Dejan Antić. 

- Današnjim događajem ne samo da započinju 44. Borini pozorišni dani nego obeležavamo jedan veliki jubilej, vek postojanja pozorišta u Vranju. Pozorišni život Vranja kao njegv kulturni identitet neraskidivo je vezan za ime autora po kome je pozorište nazvano i po kome je nazvan i festival koji danas počinje, a čuli smo da se radi o najstarijem pozorišnom festivalu na jugu Srbije. Takva tradicija obavezuje, a organizatori festivala tu obavezu ispunjavaju na najbolji način, dovodeći svake godine u Vranje u okviru selekcije najbolje pozorišne predstave iz protekle sezone i one koje su premijerno prikazane u tekućoj godini kako u zemlji tako u inostranstvu. Tako čine sadržajnim ne samo kulturni život Vranja, već i čitave Srbije, daju priliku za nova tematska sagledavanja savremene pozorišne produkcije, podstiču živu razmenu ideja u dramskoj umetnosti i utiču na istinsku  demetropolizaciju kulturnih sadržaja. Drago mi je što mogu da kažem da im u tome pored Grada Vranja podršku pruža i Ministarstvo kulture Republike Srbije. Želim vam uspešan festival i pratećr programe, a vranjskoj publici želim da uživa narednih dana u vrhunskim pozorišnim predstavama, rekao je Antić.

Slobodan Savić je selektor Borinih pozorišnih dana Selekcija ovogodišnjih Borinih pozorišnih dana
Predstavom ,,Očevi i oci“, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, počinje takmičarski deo 44. Borinih pozorišnih dana. Narodno pozorište Sombor dan kasnije izvešće predstavu ,,Ljudi od voska“.Glumci Ateljea 212 Beograd, 24. oktobra, odigraće predstavu ,,Nestajanje“, dok je za 25.  oktobar planiran pozorišni komad ,,Sumnja“, Dramskog teatra „Nikola
Vaptsarov“, Blagoevgrad, iz Bugarske.

Program 44. Borinih pozorišnih dana nastavlja se predstavom ,,Bilo jednom u Novom Sadu“, koja je autorski projekat Andraša Urbana, zakazanoj za 26. oktobar, koju će izvesti Novosadsko pozorište ,,Ujvideki sinhaz“ ,"Brod za lutke", naziv je predstave koja je na programu 27. oktobara u izvođenju Narodnog teatra iz Bitolja, Republika Severna Makedonija.

A za kraj predstava Koštana Bore Stankovića u izvođenju glumačkog ansambla Narodnog pozorišta iz Niša. U čast nagrađenih, poslednjeg dana manifestacije, 28. oktobra,  planirana je predstava ,,Koštana“ , koju će izvesti glumački ansambl Narodnog
pozorišta iz Niša. 

U okviru pratećeg programa festivala večeras je svečano otvorena izložba slika Zorana Petrušijevića ZOP-a, Slike iz pozorišnog života.

Kurir.rs/Tatjana Stamenković