JUŽNA KOREJA ŠALJE TRUPE U UKRAJINU! Biće tamo po specijalnom zadatku, Seul poziva na uzbunu! (VIDEO)

Kako su južnokorejske vlasti saopštile, postoji velika pretnja po međunarodnu zajednicu

Shutterstock, STR / AFP / Profimedia, EPA Gavriil Grigorov Sputnik

Južna Koreja razmatra slanje vojnog osoblja u Ukrajinu da nadgleda severnokorejske trupe, prenela je južnokorejska agencija Yonhap.

Južna Koreja razmatra da pošalje tim vojnog osoblja u Ukrajinu da nadgleda severnokorejske trupe koje bi Rusija mogla da uključi u svoj rat punih razmera, izvestila je agencija Jonhap 22. oktobra, pozivajući se na neimenovani izvor iz vlade.

- Postoji mogućnost da će osoblje biti poslato u Ukrajinu da nadgleda taktiku i borbene sposobnosti severnokorejskih specijalnih snaga upućenih kao podrška Rusiji - rekao je izvor.

Moskva planira da u narednim mesecima uključi Pjongjang u sveobuhvatni rat protiv Ukrajine, sa oko 10.000 severnokorejskih vojnika koji se spremaju da se pridruže ruskoj vojsci, rekao je predsednik Volodimir Zelenski.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao je da će prva grupa od 2.600 vojnika biti raspoređena u ruskoj Kurskoj oblasti, gde je Ukrajina započela prekogranični upad u avgustu i još uvek drži značajne delove teritorije.

On je rekao da se blizu 11.000 severnokorejskih vojnika nalazi u Rusiji i da će biti "spremni za borbu" u Ukrajini do 1. novembra.

Ako bude raspoređen, južnokorejski tim bi mogao da uključi vojno osoblje iz obaveštajnih jedinica koje će moći da analiziraju taktiku ratovanja Pjongjanga ili da učestvuju u ispitivanjima zarobljenih Severnokorejaca.

AP, Shutterstock 

Vlada takođe navodno razmatra pružanje oružane podrške Ukrajini. Do sada je Seul pružao samo humanitarnu pomoć Kijevu, iako je prijavljeno da je zemlja indirektno isporučila artiljerijske granate preko SAD.

Južna Koreja je u junu saopštila da će preispitati svoju politiku da ne snabdeva Ukrajinu direktno oružjem nakon što su ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un potpisali bezbednosni sporazum u Pjongjangu.

EPA Gavriil Grigorov Sputnik 

- Dok se posmatraju znaci vojne saradnje Severne Koreje i Rusije, mere odgovora biće preduzete postepeno - rekao je izvor za Jonhap.

Izvor je rekao da će slanje odbrambenog oružja imati prioritet u odnosu na smrtonosno oružje, dodajući da će čak i ukoliko se obezbedi smrtonosno oružje, Južna Koreja prvo razmotriti da ga indirektno dostavi Kijevu.

Dok su SAD bile oprezne u pogledu potvrđivanja planova Rusije da angažuje Pjongjang u ratu, Južna Koreja poziva na uzbunu, nazivajući takav scenario "ozbiljnom bezbednosnom pretnjom" međunarodnoj zajednici.

Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje (NIS) saopštila je da veruje da će Severna Koreja rasporediti četiri brigade od ukupno 12.000 vojnika u ratu u Ukrajini, uključujući 1.500 specijalnih snaga.

(Kurir.rs/Kyiv Independent/Preneo: V.M.)