RUSI POGUBILI UKRAJINSKE VOJNIKE: Kijev objavio da nisu imali oružje, prisiljeni da legnu licem ka zemlji i upucani iz neposredne blizine

Ukrajinske vlasti objavile da su ruske trupe pogubile dvojicu njihovih vojnika kod gradića Selidove

Printscreen Telegram

Ukrajinsko Državno tužilaštvo Donjecke oblasti saopštilo je da su ruske trupe pogubile dvojicu ukrajinskih vojnika u blizini gradića Selidove u toj oblasti.

Kijev indipendent prenosi da su ruske snage 18. oktobra, tokom napada na ukrajinske pozicije, zarobile dvojicu nenaoružanih vojnika, prisilili ih da legnu licem ka zemlji i onda ih pucali na njih iz neposredne blizine.

- Ovo pogubljenje predstavlja kršenje Ženevske konvencije i smatra se ozbiljnim međunarodnim zločinom. Ukrajinske snage za sprovođenje zakona su pokrenule krivičnu istragu u skladu sa ratnim zakonima - navedeno je iz tužilaštva na Telegramu.

Printscreen Telegram 

Navodi se i da je ukrajinski ombudsman Dmtro Lubinec informisao Ujedinjene nacije i Crveni krst u vezi s ovim incidentom kako bi ga oni dokumentovali.

Kijev indipendent prenosi navode Lubineca sa su ruske snage od početka rata u februaru 2022. pogubili 102 ukrajinska zatvorenika.

(Kurir.rs/The Kyiv Independent/Preveo i priredio: N. V.)