PREDSTAVNICI SLOVENIJE POSLALI JASNU PORUKU PRIŠTINI: Jednostrani i nekoordinisani postupci neće doprineti ukidanju mera

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije saopštilo je da postupci Prištine ne doprinose ukidanju mera protiv nje

Reuters

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije saopštilo je da nekoordinisano i jednostrano donošenje odluka Prištine ne doprinosi postizanju jednoglasnog stava unutar EU o ukidanju mera protiv nje.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije, na čijem je čelu Tanja Fajon ističe za Gazetu ekspres da Slovenija, EU i međunarodni partneri dosledno isistiraju na konstruktivnoj saradnji u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao jedinog validnog pravca.

"Slovenija, EU i drugi međunarodni partneri su u više navrata isticali značaj konstruktivne saradnje u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao jedinog mogućeg puta za Kosovo i Srbiju", navodi se u saopštenju.

Iz MSP ukazuju da su u tom kontekstu isključeni nekoordinisani koraci sa obe strane.

"Uvek smo jasno isticali da takav način delovanja isključuje nekoordinirane korake obe strane. Takvi koraci nisu povoljni za postizanje konsenzusa među državama članicama EU o ukidanju mera za Kosovo", navodi se.

Slovenija se uvek zalagala za uravnotežen pristup u odnosu na Prištinu i Beograd, poručuju iz slovenačkog MSP.

Kosovo je pod kaznenim merama EU od juna 2023.

Odluka o njihovom uklanjanju je u rukama država članica, a za tako nešto je potrebno potpuno jedinstvo 27 država Evropske unije.

Odluke koje je Priština donela na severu, koje su saveznici kritikovali kao jednostrane i nekoordinisane, narušile su poziciju Prištinei negativno su uticale na stav pojedinih država članica o tome da li Prištini treba ukinuti kaznene mere, navodi portal.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.