POMOĆNIK JAVNOG IZVRŠITELJA PRISVOJIO SKORO 7 MILIONA DINARA: Prebaciovao pare na svoj račun i trošio ih

Shutterstock

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Aleksandra C. (34) zbog sumnje da je radeći kao pomoćnik u kancelariji jednog javnog izvršitelja u Beogradu proneverio novac u iznosu od preko 6,8 miliona dinara, a koji novac je trošio na lične potrebe.

- Optužnicom, koja je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju, okrivljenom se na teret stavlja produženo krivično delo Pronevera za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Postoji opravdana sumnja da je Aleksandar C. (34) radeći kao pomoćnik u kancelariji jednog javnog izvršitelja u Beogradu, u periodu od 17. juna 2020. godine do 16. juna 2021. godine u nameri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od ukupno 6.899.620,64 dinara, prisvajao novac koji mu je bio poveren na radu.

On je, pored ostalog, bio zadužen za evidenciju i rasknjižavanje uplata, te unos podataka u elektronski program vođenja predmeta, pa je najpre ulazio u program i pratio uplate koje su se evidentirale na računu javnog izvršitelja ostvarene u postupku prinudne naplate sa računa izvršnih dužnika.

Zatim je, umesto da navedena sredstva dalje transferiše na račune izvršnih poverilaca, označena sredstva prebacivao na svoj lični račun.

- Prilikom kreiranja elektronskih naloga za prenos novca u programu, Aleksandar C. je umesto brojeva računa izvršnih poverilaca unosio broj svog ličnog tekućeg računa, a u tim prilikama je unosio nazive izvršnih poverilaca i na taj način prikrivao da sredstva uplaćuje na svoj tekući račun - navodi se u saopštenju.

Novac je podizao sa svog računa i trošio ga na lične potrebe.