Sezona proslave krsnih slava lagano ulazi u pun jek, a iznenađenje domaćina ovogodišnjim cenama je na maksimimu. Na kućni budžet najviše utiče cena mesa, a naročito usluga pečenja i pripreme istog. Javlja se dilema kako obeležiti slavu, a ne ući u ekonomski minus?
- Nekad su ljudi u kući slavili a sada u restoranu - rekla je jedna od prolaznica.
Jedna penzionerka je istakla da ona i muž sa svojom penzijom mogu da priušte obeležavanje krsne slave, dok je druga rekla da pored toga što nije priuštivo, ljudi je dosta manje i slave u poređenju na pre.
Razlog za manje obeležavanje krsnih slava svakako su i cene, prasetina u Subotici košta oko 700 dinara po kilogramu, a jagnjetina 1200 dinara. Svinjski kare može se naći po ceni od 600 dinara, a juneći but za oko 1200 dinara, dok mleveno meso košta u proseku 800 dinara po kilogramu.
Cene sečenja celog praseta u pečenjarama su oko 1500 dinara, dok cela usluga sa pečenjem košta preko 3500 dinara.
Sitni kolači se kreću od 500 do 1500 dinara po ovalu, a poslastičarnice kažu da ljudi dosta pazare kod njih, mada u skronmin količinama.
Po našoj računici, kada se prisustvo svih gostiju od kuma do starih prijatelja stračuna, za slavu u Srbiji treba izdvojiti minimalno 50.000 dinara.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Kurir.rs