Stalna radna grupe za bezbednost novinara održala treći godišnji sastanak: Razmatrana bezbednost medijskih radnika (FOTO)

ANEM

Stalna radna grupe za bezbednost novinara održala treći redovan godišnji sastanak na kome je razmatrana bezbednost medijskih radnika

Beograd, 22.10.2024 – Stalna radna grupa za bezbednost novinara (SRG) održala je 22. oktobra u Beogradu redovan tromesečni sastanak, treći u ovoj godini, na kome su razmatrani bezbednosni izazovi sa kojima su se medijski profesionalci suočavali u periodu od jula do septembra, kao i u prvoj polovini 2024. godine.

Predstavnici tužilaštva su informisali članove SRG da je u trećem kvartalu (jul-septembar) 2024. godine formirano devet novih predmeta vezanih za bezbednost novinara i to: pet u julu, jedan u avgustu i tri u septembru. Osam od ovih devet predmeta formirano je pred Posebnim tužilaštvom za visoko-tehnološki kriminal (VTK) za pretnje upućene putem interneta i društvenih mreža.
Od početka 2024. godine, u svim javnim tužilaštvima u Srbiji formirano je ukupno 44 predmeta na štetu novinara. Tokom 2023. godine tužilaštvo je formiralo 76 predmeta, a u 2022. i 2021. po 87.

ANEM 

Od 39 pojedinačnih novinara koji su bili žrtve napada tokom ove godine, 17 je muškog (43,6%), a 22 ženskog pola (56,4%). Predstavnici tužilaštva su obavestili prisutne da su radili analizu ovog podatka i da nije utvrđeno da priroda napada na novinarke ima veze sa njihovim polom. Inače, ovo je prva godina od uspostavljanja baze podataka tužilaštva 2016. godine da je procenat napada na novinarke veći od napada na novinare.

Kada je reč o rešenim slučajevima, do kraja septembra ove godine doneta je prvostepena ili konačna odluka u 10 slučajeva (22,7%) od kojih: jedna osuđujuća presuda, šest službenih beleški da nema mesta pokretanju krivičnog postupka i u tri slučaja su krivične prijave odbačene. Preostala 32 predmeta su u različitim istražnim i dokaznim fazama.

ANEM 

Pored toga, članovi SRG su razmenili mišljenja o mogućnostima unapređenja krivično-pravne zaštite novinara kroz potencijalne izmene Krivičnog zakonika, o čemu je javna rasprava u toku i traje do 31. oktobra. U narednim danima predstavnici novinarskih i medijskih udruženja koja učestvuju u radu SRG pokušaće da sinhronizuju svoje stavove i predlože određena zakonska rešenja koja bi mogla da poboljšaju postojeću pravnu zaštitu novinara.

Na kraju, SRG je razmatrala i predlog Ministarstva za telekomunikacije i informisanje da se njihov predstavnik uključi u rad ovog tela. Nakon temeljne diskusije doneta je odluka da nije moguće izaći u susret ovoj inicijativi s obzirom da na osnovu osnivačkog akta SRG (a to je Sporazum o saradnji i merama za unapređenje bezbednosti novinara potpisan 2016. godine) samo potpisnici ovog dokumenta imaju legitimitet za učešće u njenom radu. Pored toga, zaključeno je i da se SRG bavi bezbednošću novinara isključivo iz ugla njihove krivično-pravne zaštite, što je oblast u kojoj ovo ministarstvo nema nadležnosti.

ANEM 

SRG, koja je osnovana u januaru 2017. godine, čine predstavnici Vrhovnog javnog tužilaštva (VJT), Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije (MUP), Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacije medija (AM), Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacije onlajn medija (AOM), kao i Misije OEBS-a u Srbiji u statusu posmatrača.

Sledeći redovan sastanak SRG biće održan u drugoj polovini decembra.