"SVET JE U HAOSU, ČEKAJU NAS PROMENE KAKVE NISU VIĐENE 100 GODINA" Otkriveni detalji razgovora Putina i Sija sa samita BRIKSA

Kineski predsednik Si Đinping i Vladimir Putin obavili prijateljski razgovor

AP Alexander Zemlianichenko

Kineski predsednik Si Đinping pohvalio je danas pred ruskim kolegom Vladimirom Putinom čvrstinu bilateralnih veza, ali i naglasio da se svet nalazi u haosu!

- Svet prolazi kroz duboke promene, neviđene u poslednjih 100 godina, međunarodna situacija je haotična i komplikovana - rekao je Si svom domaćinu Putinu i dodao da čvrstvo veruje da "se duboko prijateljstvo koje spaja Kinu i Rusiju iz generacije u generaciju neće promeniti".

EPA Kristina Kormilitsynaphoto Hos 

Si je takođe pohvalio duge diplomatske odnose Pekinga i Moskve.

Kina i Rusija "kontinuirano produbljuju i proširuju svoju sveobuhvatnu stratešku koordinaciju i praktičnu saradnju u različitim oblastima", rekao je kineski predsednik.

Te veze su "doprinele blagostanju kineskog i ruskog naroda i dale važan doprinos održavanju međunarodne pravičnosti i pravde", dodao je Si.

Po pitanju rusko-ukrajinskog sukoba, Kina poziva na mirovne pregovore i poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja, uključujući Ukrajinu.

Kina nije nikada osudila Rusiju zbog njene invazije, koja je počela 2022. godine. Ekonomski, diplomatski i vojni odnosi Pekinga i Moskve od tog datuma su čak ojačali.

Svetski lideri doputovali su danas u ruski grad Kazanj na samit BRIKS.

BRIKS, koji su prvobitno činili Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, proširio se na Iran, Egipat, Etiopiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju.

(Beta)

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

"NAPAD RUSIJE JE BIO UPOZORENJE UKOLIKO ZELENSKOM ZAPAD ODOBRI OVAJ USLOV" Stručnjaci: Putin će biti primoran na kompromis?  Kurir televizija