"PRIZNANJE DRAGIJEVIĆA I JANKOVIĆA NIJE DOVOLJNO!" Stručnjaci tvrde: Ako se ne potvrdi optužnica, osumnjičeni će biti pušteni na slobodu

Nemanja Nikolić, Kurir Televizija

Nakon gotovo sedam meseci, dvojica osumnjičenih za ubistvo maloletne Danke Ilić, Srđan Janković i Dejan Dragijević, mogli bi se naći na slobodi ukoliko Apelacioni sud u Nišu usvoji žalbe njihovih advokata. Ovaj razvoj događaja dolazi u trenutku kada je istraga još uvek pod velom misterije, a potraga za malom Dankom traje duže od pola godine, što dodatno uznemirava javnost.

Posebno uznemirujuće svedočenje izneo je Saša Z., koji je pred Višim javnim tužilaštvom u Zaječaru opisao ključne trenutke pre smrti Dalibora Dragijevića, brata osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić. Prema njegovim rečima, samo tri dana pre Daliborove smrti, na Novom zlotskom groblju bile su iskopane dve rake, što otvara još mnoga pitanja u vezi sa ovim slučajem.

Screenshot, Nemanja Nikolić 

Daliborov emocionalni slom, kao i tišina oko nestanka Danke Ilić u porodici Dragijević, samo dodatno doprinose složenosti ovog slučaja. Dok javnost i dalje čeka na odgovore, poslednja svedočenja, uključujući i to da je Dalibor bio vidno potresen zbog hapšenja svog brata Dejana, postavljaju pitanja o mogućoj odgovornosti i motivima osumnjičenih.

U svetlu ovih informacija, pravni stručnjaci i policijski zvaničnici su podeljeni u svojim procenama daljeg toka slučaja, a u jutarnjem programu Kurir televizije o mogućnosti puštanja na slobodu i daljoj istrazi razgovarali su advokat Nemanja Todorović i Blažo Marković, predsednik Sindikata policijskih starešina Srbije i pokreta „Novi ljudi - nova snaga Srbije“.

Advokat Nemanja Todorović detaljno je objasnio trenutnu fazu procesa i razloge za pravni prigovor na optužnicu.

- Do sada je sve išlo onako kako je bilo očekivano, bar što se tiče postupka. Jedino što se može smatrati problemom je to što je tužilaštvo bukvalno u poslednjem trenutku podnelo optužnicu, dan pre isteka roka, što može da govori o tome koliko je čvrsta. Da je optužnica zaista čvrsta, verovatno bi bila spremna mnogo ranije. Šta se čekalo šest meseci, to je pitanje za tužilaštvo. Naravno, odbrana je podnela prigovor na optužnicu, što je zakonski moguće i očekivano. Sud će sada razmatrati taj prigovor i odlučiti da li je osnovan, odnosno da li će optužnica biti potvrđena i pravosnažna, nakon čega bi počeo glavni pretres, ili će biti vraćena tužilaštvu na dopunu. U slučaju da se optužnica vrati na doradu, s obzirom na proteklih šest meseci, postoji velika verovatnoća da okrivljeni budu pušteni iz pritvora - rekao je Todorović. 

Kurir Televizija 

Potom se osvrnuo na priznanje, Srđana Jankovića i Dejana Dragijevića, i istakao da ono nije dovoljno kako se proteklih meseci govorilo. 

- Priznanje nikada nije dovoljno da bi se nekome sudilo. Neophodni su i materijalni dokazi koji potvrđuju to priznanje. Sve što je do sada prikupljeno - video snimci, GPS uređaji, svedočenja - i dalje izgleda kao nedovoljno. Jer, ako nema direktnog snimka udarca, onda je sve ostalo posredno. Znači, ako bi postojao snimak gde se vidi da automobil udara dete, to bi bio ključni dokaz. Da takav snimak postoji, ne bismo čekali šest meseci na optužnicu, nego bismo imali rešenje za 48 sati. 

Blažo Marković bio je još oštriji u kritici celokupnog procesa.

- Javnost je dobila neke odgovore, ali treba naglasiti da, bez dokaza - materijalnih ili bioloških - optužnica ne može opstati. Razmatrali smo mnogo aspekata ovog slučaja, i sada nam sve to govori da bi možda trebalo pustiti te ljude iz pritvora dok se postupak ne završi. Ne možemo nekoga držati u pritvoru bez dokaza. Imamo i tragičan primer smrti brata optuženog u pritvoru zbog batina čime se ne ponosim kao bivši radnik službe - izjavio je Marković. 

Kurir Televizija 

 Marković je dalje kritikovao pravosudni sistem, navodeći da reakcije države često izostaju ili su potpuno neadekvatne.

- Umesto da tražimo odgovornost za greške, država menja zakon kako bi omogućila lakše iznuđivanje priznanja. Nije normalno da umesto pronalaženja odgovornih za tragediju, mi zapravo legalizujemo iznuđivanje iskaza - rekao je Marković. 

Todorović je pojasnio i sledeće korake u postupku.

- Sud će sada razmotriti prigovore odbrane na optužnicu. Ukoliko sud proceni da prigovori imaju osnovu, optužnica će biti vraćena na doradu, a optuženi će biti pušteni iz pritvora - rekao je on, dodajući da je sve vrlo realno s obzirom na dosadašnji tok postupka.

This browser does not support the video element.

Stručnjaci tvrde: Priznanje Dragijevića i Jankovića nije dovoljno  Kurir televizija

 - Postoji mogućnost da će optuženi izaći na slobodu ukoliko optužnica ne bude potvrđena. To je potpuno legalan proces i deo krivičnog postupka. Ako tužilaštvo nije sposobno da brzo obezbedi sve dokaze i pruži sudu pravno valjanu optužnicu, ne postoji razlog da optuženi ostaju u pritvoru - zaključio je Todorović.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

"ŽENA IZ HRVATSKE ZVALA SRPSKO TUŽILAŠTVO I TVRDI DA JE DANKA ILIĆ ŽIVA" Rajko Nedić otkrio najnovije informacije: Osumnjičeni će biti optuženi za teško ubistvo  Kurir televizija