"BRITANCI STIŽU!" TRAMP PRIZIVA RAT ZA NEZAVISNOST: Optužio vladajuće laburiste premijera Starmera za mešanje u američke izbore, iz Londona pominju "Jenkije"

Trampov izborni štab optužio britanske vladajuće laburiste za mešanje u američke izbore

Shutterstock, Printscreen, AP Jacquelyn Martin, EPA Erik, AP Jaimi Joy

Izborni štab republikanskog kandidata Donalda Trampa, bivšeg predsednika SAD, optužio je britansku vladajuću Laburističku partiju za "očigledno strano mešanje" u američke izbore i pomoć Kamali Haris, njegovoj demokratskoj rivalki i potpredsednici zemlje.

BBC prenosi da je iTrampov izborni štab zbog toga podneo tužbu američkoj Federalnoj izbornoj komisiji.

U tužbi se citiraju medijski izveštaji o kontaktu laburista i Kamalinog izbornog štaba, uz tvrdnju da je reč o nezakonitim "doprinosima".

Kir Starmer, britanski premijer i lider laburista, umanjio je značaj ovih optužbi, rekavši da "oni (aktivisti Laburističke partije) to rade u slobodno vreme i to kao volonteri".

Američki izborni propisi dozvoljavaju stranim državljanima da volontiraju u kampanjama, ali ne i da budu plaćeni za to.

Na Trampovog zvaničnom sajtu vest o tužbi objavljena je pod nazivom "Britanci dolaze! Izborni štab kampanje Tramp-Vens bori se protiv Kamaline šeme stranog mešanja u izbore".

Printscreen 

U saopštenju i tekstu tužbe autori podsećaju na Američki rat za nezavsinost od 1775. do 1783. godine, tokom kojeg su se američke kolonije borile protiv britanske vojske.

- Krajnje levičarska Laburistička partija inspirisala je opasnu liberalnu politiku i retoriku Kamale Haris. Tokom proteklih nekoliko nedelja, oni su regrutovali i slali članove da vode kampanju za Kamalu Haris u ključnim američkim državama u pokušaju da utiču na izbore - navodi Trampov štab.

U tužbi piše i da Laburistička partija plaća volontere da vode kampanju u američkim izborima, što je zabranjeno zakonom.

Prema informacijama kojima raspolaže BBC i prema informacijama drugih medija, laburisti su otišli ​​u SAD u ličnom svojstvu i rade besplatno, što nije zabranjeno zakonom.

Shutterstock 

U tužbi, Trampov štab traži od Federalne izborne komisije da odmah istraži "grubo strano mešanje u predsedničke izbore 2024. u vidu očiglednog ilegalnog stranog doprinosa Laburističke partije Ujedinjenog Kraljevstva kampanji Kamale Haris".

Trampov štab citira izveštaje nekoliko vodećih američkih i britanskih medija o pomoći laburista Kamali Haris i objavu visoke funkcionerke laburista Sofije Patel na mreži Linkdin, za koji se u tužbi navodi da je "sada očigledno izbrisan".

U tom postu Patel je navela da će "skoro 100" sadašnjih i bivših članova vladajuće britanske stranke otići u američke savezne države koje su ključne za ishod izbora, pre svega Severnoj Karolini, Nevadi, Pensilvaniji i Virdžiniji, dodavši da je još deset "mesta" slobodno.

- Mi ćemo vam obezbediti smeštaj - piše u postu Patel. 10 "spots" are available and that "we will sort your housing".

WIN MCNAMEE / Getty images / Profimedia  Donald Tramp

Kao dokaz u tužbi je priložen skrinšot te objave, ali ne direktno sa Linkdina, već iz tvita popularnog britanskog političkog naloga na mreži X (bivši Tviter).

U objavi se zainteresovani pozivaju da se prijave na mejl pod nazivom "Laburisti za Haris".

U tužbi se citira i pisanje britanskog lista Dejli telegraf koji je objavio da je Patel 2. avgusta poslala mejl ljudima u Laburističkoj partiji pitajući da li neko želi da "pomogne našim prijateljima u inostranstvu da izaberu prvu ženu predsednika" i pozvala ih da "pokažu ovim Jenkijima kako da pobede na izborima".

AP Jaimi Joy  Britanski premijer Kir Starmer

Trampov štab naglašava da, prema zakonima i propisima Federalne izborne komisije, stranci mogu da učestvuju u izbornim kampanjama u SAD, ali je zabranjeno da za to primaju novac ili da usmeravaju događaje u kampanji.

U članku Dejli telegrafa na koji se poziva Trampov štab navodi se da će laburistički volonteri morati da uzmu slobodne dane, sami kupe karte za SAD i iznajmljuju automobile, dok će im američka Demokratska partija obezbediti smeštaj.

BBC tužbu Trampovog izbornog štaba poredi sa međunarodnim programom iz 2016. u kojem je Australijska laburistička partija (ALP) poslala delegate da pomognu u kampanji američkog predsedničkog kandidata Bernija Sandersa.

AP Jacquelyn Martin  Kamala Haris

U tom slučaju, međutim, ALP je plaćao letove i dnevnice.

Partiji i Sandersovom štabu tada su izrečene kazne od 14.500 dolara.

(Kurir.rs/BBC/Preveo i priredio: N. V.)