"SRBIJA NE MOŽE POSTATI "LAGER" ZA MIGRANTE!" Anđelković: Naša zemlja se ne protivi legalnim radnicima, ali se protivimo stvaranju haosa i sukoba

Kurir Televizija

Trojni sastanak između predsednika Srbije Aleksandra Vučića, mađarskog premijera Viktora Orbana i slovačkog premijera Roberta Fica, održan je s ciljem jačanja regionalne saradnje i suzbijanja ilegalnih migracija. Pored pitanja migracija, razgovaralo se i o međusobnim političkim odnosima i podršci koju Slovačka i Mađarska pružaju Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Predsednik Vučić iskoristio je priliku da jasno istakne stav Srbije o migrantima, rekavši da „Srbija ne može postati hab za migrante“. Vučić je ponovio da se Srbija uspešno nosi s migracijama uz pomoć EU i da je saradnja sa zemljama poput Mađarske i Slovačke ključna u rešavanju ovog pitanja. Posebno je naglasio ulogu Frontexa, evropske granične agencije, koja je uključena u zaštitu srpskih granica prema Makedoniji, Bugarskoj i Rumuniji.

Gosti jutarnjeg programa, Zoran Anđelković, v.d. direktora JP "Pošta Srbije", i politički analitičar Đorđe Vukadinović, komentarisali su ovaj sastanak i osvetlili šire političke implikacije.

- Važno je napomenuti da predsednik Vučić ispunjava svoja obećanja, kao što je poseta Ficu u trenutku kada je na njega pucano. I to je gest koji javnost možda nije direktno videla, ali pokazuje solidarnost - rekao je Anđelković. Dodao je da Vučićev stav o migrantima ostaje dosledan i jasan - Srbija ne može postati „lager“ za migrante.

This browser does not support the video element.

11:39
Anđelković: Srbija ne može postati "lager" za migrante Izvor: Kurir televizija

Anđelković je naglasio i činjenicu da je Srbija prihvatila Frontex kao deo rešenja i da su mere koje se preduzimaju na granicama u skladu sa evropskim standardima.

- Naša zemlja se ne protivi legalnim radnicima, ali smo protiv stvaranja haosa i sukoba koji prate ilegalne migracije - dodao je on.

Kurir Televizija 

Politički analitičar Đorđe Vukadinović je podsetio da je Viktor Orban, mađarski premijer, dugo bio kritikovan zbog svoje oštre migracione politike, ali je sada taj stav, kako je rekao, „prećutno prihvaćen“ u Evropskoj uniji.

- Orbanova politika je sada u velikoj meri pobedila, i to ne samo u Mađarskoj, već i u Nemačkoj i širom EU - istakao je Vukadinović.

Kurir Televizija 

Vukadinović je naglasio da je Vučić, u vreme kada je Angela Merkel primila milion izbeglica u Nemačku, bio „najbolji đak Angele Merkel“, ali da je sada trenutak za drugačiji pristup.

- Ne treba uvek biti najbolji đak u svetskoj politici, jer oni koji vas hvale često imaju sopstvenu agendu - zaključio je on.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

05:17
NAPETO U AMERICI Nemanja Antić o uticaju migracija na tržište rada: Migranti obaraju cenu rada! Tramp i republikanci u strahu Izvor: Kurir televizija