Ova 4 mesta u Srbiji su ugrožena opasnim virusom: Ptičji grip se može preneti na ljude, a registrovan je kod uginulog labuda

Shutter

Park prirode Stara Tisa kod Bačkog Gradišta, u opštini Bečej, proglašen je zaraženim područjem, jer je u njemu potvrđeno prisustvo virusa avijarne influence podtip H5N1, objavila je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ptičiji grip je registrovan kod divljih ptica, odnosno kod uginulog labuda kog je 14. oktobra u Parku prirode Stara Tisa pronašao radnik Javnog preduzeća "Komunalac" iz Bečeja, saznaje portal zrenjaninski.com.

AP 

Rešenjem Uprave za veterinu, zaraženim je proglašeno područje u poluprečniku od najmanje tri kilometra od žarišta u Parku prirode Stara Tisa i obuhvata Bačko Gradište. Ugroženim je proglašeno područje u poluprečniku od najmanje deset kilometara od žarišta i ono obuhvata Čurug, Bečej i Novi Bečej.

Uprava za veterinu je istim rešenjem naložila primenu mera predviđenih za zaraženo i ugroženo područje. Propisane mere, između ostalog, obuhvataju popis i zdravstveni nadzor živine na svim gazdinstvima i farmama u okviru ovih područja, kao i određene restriktivne mere u vidu privremene zabrane ili ograničenja prometa živine i ptica, jaja, mesa od živine i proizvoda živinskog porekla.

Reuters 

Avijarna influenca (ptičiji grip) je sa svojim visokopatogenom sojem godinama unazad prisutna u Evropi i svetu sa raznim podtipovima virusa i karakteristikama bolesti, kako kod živine, tako i u divljoj populaciji. Virus ptičjeg gripa najčešće se prenosi preko divljih ptica, od kojih pojedine vrste mogu biti nosioci (rezervoari) bez vidljivih simptoma, naročito u zimskim mesecima, odnosno u periodu intenzivne migracije.

Ova zarazna bolest živine i divljih ptica je naročito eskalirala u poslednjih nekoliko godina. Izazvala je ogromne ekonomske štete, što je bila posledica suzbijanja bolesti i restriktivnih mera u pogledu zabrane i ograničenja prometa živine i ptica, jaja, mesa i proizvoda od živine.

Dodatnu opasnost predstavlja činjenica da je u većini žarišta dijagnostikovan soj virusa podtipa H5N1, koji je zoonoza, pa se može preneti na ljude koji dolaze u kontakt sa obolelom živinom i pticama.

Kurir/Zrenjaninski