Svi se čude kad ugledaju šta Dragan Krstić u oktobru prodaje na svojoj tezgi - "U marketima mu cena 1.000 dinara, a ja prodajem za 300!

Miholjsko leto bez mraza produžio prodajnu sezonu

Beograd.rs

Iako je sezona spremanja zimnice odavno završena vranjske pijačne tezge i dalje su pune paprike koje su u ovom kraju poznatije kao vrovinja. Kupaca za njih i dalje ima pa prodavci zadovoljno trljaju ruke neizmerno zahvalni Bogu što im je ove godine podario Miholjsko leto bez mraza i samim tim produžio prodajnu sezonu.

Dragan Krstić iz sela Tibužde ističe da kilogram ove paprike prodaje po ceni od 120 dinara i da njegove mušterije vole da je pazare zato što je sada najslađa. Kaže da uz njih dobro ide i kupus po ceni od 80, krastavac od 100 do 120, a karfiol od 200 dinara za kilogram.

“Ove povrće moje mušterije kupuju uglavnom za spremanje salate. Kupus prodajem i po nižoj ceni ukoliko ga kupuju na veliko”, ističe Krstić.

Slavica Čolić  Bajlonijeva pijaca u Beogradu

Na njegovoj tezgi ove jeseni može se naći i bebi spanać. Naš sagovornik ga godinama proizvodi. Kaže da dok raste neprestano pušta lozu sa mladim listićima koje se beru jedanput nedeljno.

“Ova vrsta spanaća je višegodišnja biljka. Svo seme koje napravi na korenu će nići i iduće godine ukoliko se ne obere, tako da ga mnogi u našem kraju zovu i samonikli spanać. Inače njegova cena u velikim marketima u smrznutom stanju ide i do 1.000 dinara, a kod mene kilogram svežeg staje samo 300 dinara”, kaže Krstić.

T. M. 

On ističe se u ovoj proizvodnoj godini koja je bila veoma teška za poljoprivredne proizvođače povrće prodavalo po ceni koja je bila za dvadeset posto veća u odnosu na prošlogodinju. To je za njih, prema njegovim rečima, neznatno povećanje ako se ima u vidu da je sve ostalo što je potrebno za život jednog čoveka poskupelo mnogo, mnogo više.

Iako poslednjih godina ima veliku konkurenciju u marketima naš sagovornik uspeva da proda svu svoju robu mušterijama, zaradi za nadoknadu tezge i nešto za popunu kućnog budžeta. To je ovom čoveku koji je već stekao svoju penziju dovolno za život.

Kurir.rs/ Jugmedia/ A. K.

This browser does not support the video element.

00:25
Pijaca u Augzburgu, EURO2024 Izvor: MONDO/Milutin Vujičić