KO JE NAJBOLJI ČELNIK FK CRVENA ZVEZDA?! ZAVRŠENO JE GLASANJE: Iznenadićete se kad vidite koga zvezdaši vole najviše, a koga najmanje

Šestorica čelnika u najužem izboru

Shutterstock, Marina Lopičić, Dragan Kadić, Starsport, Nemanja Nikolić

Portal Kurira juče je sproveo zanimljivo istraživanje vezano za izbor najuspešnijeg čelnika FK Crvena zvezda u poslednje tri decenije.

U izboru su se našli Dragan Džajić, Dragan Stojković Piksi, Toplica Spasojević, Den Tana, Vladan Lukić i Zvezdan Terzić. Zanimljivo, najviše glasova dobio je Dragan Džajić, za čijeg mandata je klub postao šampion Evrope, 1991. godine u Bariju. Za popularnog Džaju glasalo je više od 2.500 ljudi, ili procentualno 38,09 odsto. Još se pamti i apsolutna dominacija Crvene zvezde u okvirima bivše Jugoslavije, kada su crveno-beli u veoma jakoj ligi bili najbolji klub, u konkurenciji sa Partizanom, Dinamom, Hajdukom, Vojvodinom, Željezničarom, Vardarom, Sarajevom, Rijekom, Veležom...

Fss 

Na drugom mestu našao se aktuelni generalni direktor FK Crvena zvezda Zvezdan Terzić koji je u poslednjoj deceniji preporodio klub. Od kolektiva koji je bio pred stečajem i na čijem stadionu nije bilo struje i vode, napravio je moćan klub koji je već četiri puta igrao Ligu šampiona i pet puta Ligu Evrope. Zvezdan Terzić dobio je 31,14 odsto glasova. Danas je Crvena zvezda ubedljivo najjači fudbalski klub, ne samo u Srbiji, već i u ovom delu Evrope.

Starsport© 

Na trećem mestu je Vladan Lukić, legenda Crvene zvezde i čovek koji je preuzeo klub u njegovim najtežim trenucima. U vreme kada Crvena zvezda nije imala sponzora i kada joj je glavna reklama na dresu bio broj 2344, kojim su navijači uplaćivali SMS porukama pomoć klubu. Najveća plata u klubu tada je bila 10.000 evra, a većina fudbalera igrala je i za duplo manje. Kasnije je uz pomoć Petra Škundrića Crvena zvezda dobila za sponzora ruski Gasprom, a cenjeni akademik je zbog tog poteza ostao bez mesta ministra rudarstva i energetike. Za Vladana Lukića glasalo je 18,38 odsto ljudi.

Kurir 

Četvrto i peto mesto na ovom Kurirovom istraživanju pripalo je Denu Tani i Toplici Spasojeviću, ljudima koji su vodili klub u vreme kada je tavorio i propadao, kada je opstao samo zahvaljujući energiji najvatrenijih navijača sa severne tribine. Den Tana je dobio 5,98 procenata, a Toplica Spasojević 3,23. To je vreme stalnog i konstantnog sukoba navijača sa upravama, jer se ozbiljno razmišljalo o rušenju Marakane, kako bi se na tom mestu izgradio šoping mol.

Nemanja Nikolić 

Neverovatno je da je aktuelni selektor Dragan Stojković Piksi najlošije plasiran, odnosno da je za njega glasalo svega 3,19 odsto ljudi. U vreme predsednikovanja Stojkovića Zvezda je uzela dve duple krune i od nokaut faze Lige Evrope delile su je sekunde (da ne beše gola omalenog Gameira protiv Strazbura). Čini se da navijači Crvene zvezde pamte Piksija po dubiozi kluba u finansijskom smislu i velikom dugu, pa je zbog toga očigledno srpski selektor tako loše prošao u anketi Kurira.

Valja istaći, da u ovom izboru nisu učestvovali raniji čelnici Crvene zvezde, mada je tada po statutu kluba postojao predsednik skupštine i predsednik Upravnog odbora, odnosno nije bilo jedinstvene pozicije predsednika.

This browser does not support the video element.

00:15
Delije nadjačale navijače Monaka Izvor: Kurir