IZGUBIO SAM SINA, PA OTIŠAO DA SLUŽIM SA FRANCUSKIM LEGIONARIMA: Razmišljao je o prestanku fudbala, a danas je najbolji levi bek na svetu

Federiko Dimarko prošao sito i rešeto pre nego što je procvetao u Interu

Profimedia

Levi bek Intera Federiko Dimarko jedan je od najboljih fudbalera na svetu na toj poziciji. Procvetao je pre dve sezone kod trenera Simonea Inzagija, i otada je nezamenjiv u redovima Nero-azura.

Međutim, nije sve u karijeri Federika Dimarka bilo lako. Da bi postao fudbaler svetske klase morale su da prođu godine patnje, strpljenja i pozajmica. Ima 26 leta i to su najbolje godine za jednog profesionalnog fudbalera. 

Italy Photo Press / Zuma Press / Profimedia 

Dimarko je prošao kroz Interov sistem omladinske akademije. Debitovao je za prvi tim kod Roberta Mančinija, ali je posle toga mora da ide na pozajmice. Prvo se pridružio Askoliju, a potom Empoliju. Tu je dobio priliku da igra i šansu da pokaže za šta je sve sposoban sa svojom levom nogom.

Na kraju, morao je da napusti Italiju i okuša se u inostranstvu. Inter je zapravo prodao mladog beka švajcarskom klubu Sion, iako je zadržao klauzulu o otkupu. Na kraju su iskoristili tu klauzulu i vratili ga nazad, a potom ga poslali na pozajmicu u Parmu tokom sezone 2018/2019. Narednu sezonu proveo je na klupi u Interu, a onda je otišao u Veronu gde je pronašao sebe.

Valja pomenuti da je Dimarko u Švajcarskoj bio u totalnoj depresiji, jer je na prvom meču slomio metatarzalnu kost i bio na oporavku četiri meseca. Služio je i nekoliko meseci sa francuskim legionarima.

-  Tamo sam čak razmišljao o odustajanju od fudbala. U januaru smo bili poslednji ili pretposlednji na tabeli i predsednik je rekao da moramo odslužiti nedelju dana vojnog roka u francuskim oružanim snagama kao kaznu. Odradili smo trening u poljima, u 6.00 ujutro smo se probudili da hodamo pet, šest kilometara. Jeli smo iz konzervi. Čak smo i pucali iz lažnog oružja. Tamo su me naterali da razumem druge kulture, da naučim francuski jezik. Kada smo se vratili bilo smo energičniji, ali sam se posvađao sa trenerom i bio sam van tima - otkrio je Dimarko u razgovoru za podkast "Passa dal BSMT".

Tada se Dimarku desila i porodična tragedija, koja je ostavila trajne ožiljke na njegovoj duši.

- Izgubio sam sina sa svojom tadašnjom devojkom, danas mojom suprugom. To je bila jedna od stvari koja me potakla da počnem da razmišljam. Vratio sam se u Italiju, ali me niko nije hteo, čak ni klubovi iz Serije B. U Sionu sam želeo da prestanem sa fudbalom, posle stvari koje su mi se desile. Rekao sam sebi - ko me tera da patim ovako. Povredio sam se, a istovremeno sam izgubio sina. Pet meseci noćne more. Hteo sam da prestanem, ali sam pogledao u sebe i nastavio.

U Veroni je Dimarko igrao sa Srbinom Darkom Lazovićem, a sezonu 2020/2021. pamtiće kao prekretnicu u svom životu, jer je odigrao 48 utakmica i dao pet golova. Verona je tada igrala u formaciji 3-5-2, a on je zajedno sa Lazovićem činio tandem "ving bekova" koji su bili najopasniji u Seriji A.

Dovoljno za povratak na stadion "Đuzepe Meaca".U junu 2022. debitovao je i za reprezentaciju Italije, a dosad je za Azure upisao 26 utakmica i dao tri gola.

This browser does not support the video element.

00:33
Delije koreografija 2 Izvor: Kurir