Uniforma obavezna, domaći ne postoji, a uvrede se ne tolerišu: Srpkinja koja živi u Americi opisala kako izgleda državna škola i šta sledi posle 3 opomene

Učiteljice se menjaju svake godine (posebno imaju za likovno, fizičko i muzičko). A oni se podele u dve grupe i pomešaju sa drugim učenicima kako bi se bolje upoznali

Instagram Printscreen/Kućna devojčica

Kao Srpkinja koja živi u Americi i čije dete pohađa državnu školu, blogerka Aleksandra podelila je sa drugima kako izgleda školski sistem u Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno onaj u državi i gradu u kom njena porodica živi.

Kako je objasnila na svom Instagramu, škole se dosta razlikuju od države do države i dela grada u kojem se živi, tako da je Andrijana otkrila kako to izgleda u školi koju pohađa njena ćerka.

Školska uniforma

"Školska uniforma je obavezna i košta oko 100 dolara godišnje (to je sve što vam je potrebno), osim tematskih dana. Deci se ne kupuju udžbenici i ne nose ih u rancu, već ih dobijaju u školi, kao i kompjutere. U rancu nose samo fasciklu i užinu ukoliko to žele jer doručak i ručak su im besplatni. Doručak traje 20 minuta pre početka nastave.

Instagram Printscreen/Kućna devojčica 

Učiteljice se menjaju svake godine

Ako vi lično ne vodite dete u školu, autobus pokupi decu ispred vaše kuće i nakon nastave ih vraća. Naravno, čeka se roditelj, deca ni u jednom trenutku nisu sama, niti ih iz škole može uzeti neko koga vi niste naveli na spisku. Deca nikad sama ne dolaze u školu i nikad se ne vraćaju sama kući.

Odeljenja su uglavnom sa 10 do 14 učenika. Učiteljice se menjaju svake godine (posebno imaju za likovno, fizičko i muzičko). A oni se podele u dve grupe i pomešaju sa drugim učenicima kako bi se bolje upoznali.

"Nakon tri opomene, sledi suspenzija iz škole"

Jako je zanimljivo da se samo u školi uči i deca ne dobijaju domaće zadatke. Loše ponašanje, kao i uvrede, se ne tolerišu - nakon tri opomene, suspenduju se iz škole (nije važno koji su razred; prošle godine su isključena deca iz škole čak i u nižim razredima, 1. 2. 3. razred). Postoji samo prva smena od 8.30 do 15.00.

Takođe, postoji aplikacija u telefonu preko koje smo u kontaktu sa učiteljicom i pratimo sva dešavanja (tu su uključeni svi učitelji kao i direktor škole), a dopisivanja su privatna (nisu Viber grupe). Roditeljski sastanci nisu grupni (svaki roditelj ima 15 minuta 1:1 sa učiteljicom) i traju oko 3 dana (zakazuje se). Školska godina traje do 25. maja. Raspusti se razlikuju od naših", objasnila je ona u svom videu.

Kurir.rs/Blic/Instagram