GENERAL MOJSILOVIĆ SA NOVIM KOMANDANTOM KFOR: S Barduanijem o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na KiM i zajedničkim aktivnostima

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sastao se u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Enrikom Barduanijem sa kojim je razgovarao o situaciji na KiM, kao i o zajedničkim aktivnostima

Vojska Srbije

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sastao se u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Enrikom Barduanijem od koga je zatražo da međunarodne snage dosledno i nepristrasno sprovode svoj mandat, i zaštite Srbe i srpsko versko, kulturno i istorijsko nasleđe na KiM.

Ovo je prvi susret dvojice generala otkako je Barduani sredinom ovog meseca primio dužnost komandanta međunarodnih snaga na Kosovu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, dvojica sagovornika razgovarali su aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na KiM i zajedničkim aktivnostima Vojske Srbije i Kfora.

Vojska Srbije  Milan Mojsilović i Enriko Barduani

"Mojsilović je ukazao da je, u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkim sporazumom, kao i drugim potpisanim sporazumima, Kfor jedina legitimna oružana formacija na prostoru Kosova i etohije i od novoimenovanog komandanta Kfora zatražio da međunarodne snage dosledno i nepristrasno sprovode svoj mandat i, iznad svega, zaštite Srbe i srpsko versko, kulturno i istorijsko nasleđe u Pokrajini", ističe se.

Uz ocenu da je bezbednosna situacija na Kosovu nestabilna i osetljiva, Mojsilović je istakao da najveću pretnju bezbednosti predstavljaju jednostrani i provokativni potezi kosovskih institucija koji za cilj imaju promenu etničke strukture na severu KiM.

"Mojsilović je generalu Barduaniju čestitao postavljenje na novu dužnost i izrazio očekivanje da će i za vreme njegovog mandata na čelu Međunarodnih bezbednosnih snaga saradnja Vojske Srbije i Kfora biti profesionalna i u funkciji očuvanja mira i stabilnosti u regionu", dodaje se u saopštenju.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

05:47
"OTVARANJE MOSTA NA IBRU BI DOVELO DO OTVORENOG SUKOBA" Stručnjaci bez dileme: Nema dovoljno pripadnika Kfora za održavanje mira Izvor: Kurir televizija