ZA KURIR SE OGLASILI SA MAŠINSKOG FAKULTETA GDE PREDAJE UHAPŠENI PROFESOR! Poznato šta je razlog njegovog putovanja u Kirgistan: Ovo izaziva veliku zabrinutost!

Prema rečima dekana, informacije koje su se pojavile u medijima da je reč o davanju mita, izazvale su veliku zabrinutost fakulteta, te o njima nemaju nikakvu zvaničnu informaciju.

Shutterstock, Dragana Udovičić, inovacionicentar.rs

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Vladimir Popović oglasio se u ime Fakulteta za Kurir nakon vesti koja je odjeknula u javnosti da je profesor pomenutog fakulteta, Aleksandar Simonović, uhapšen u Kirgistanu 19. septembra, gde se uputio službeno, ali na sopstveni zahtev!

Profesor Simonović je imao uredan nalog za službeni put, podnet na sopstveni zahtev, pri čemu je kao izvor finansiranja naveo lična sredstva. Kao razlog službenog putovanja, naveo je saradnju sa privredom, a avio karta za putovanje nije kupljena preko procedure koju sprovodi Mašinski fakultet. Prof. Simonović je u zahtevu za odobrenje službenog puto naveo: Ministarstvo odbrane, grad Biškek, država Kirgistan. Nikakvih drugih podataka nemamo u arhivi Mašinskog fakulteta - rekao je za Kurir dekan prof. dr Vladimir Popović.

inovacionicentar.rs  Aleksandar Simonović

Kako je dalje objasnio, kada je reč o ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji koja se pominje u informacijama u medijima, nikome nije poznato o kojoj kompaniji je reč.

- Ugovori o poslovno-tehničkoj saradnji u najvećim broju slučajeva nisu obavezujuće prirode. Mašinski fakultet se nada da će se ova neprijatna situacija razrešiti na najbolji mogući način, kako po profesora Simonovića, tako i po njegovu porodicu i naš fakultet. Verujemo da će zavidna karijera prof. Simonovića biti nastavljena na najbolji način, a očekujemo da će nadležni državni organi preduzeti odgovarajuće mere kako bi se ova situacija što pre razrešila - dodao je prof. dr Popović.

Inače, Aleksandar Simonović je, kako je rečeno, redovni profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa Katedre za vazduhoplovstvo. Za Simonovića kažu da je ugledni profesor sa izuzetnom prosvetnom, naučnom i stručnom karijerom. U periodu od 2018-2021. obavljao je dužnost prodekana za naučno-istraživačku delatnost.

A što se tiče informacije koje su se pojavile u medijima, prema rečima dekana, izazvale su veliku zabrinutost fakulteta, te o njima nemaju nikakvu zvaničnu informaciju.

Podsetimo, vest o hapšenju Simonovića potvrdila je njegova supruga Branka Simonović, rekavši za portal IN4S da joj je najpre rečeno da je u pitanju greška, odnosno zamena identiteta, te tada ništa po tom pitanju nije preduzimala. Međutim, kako je vreme prolazilo, shvatila je da je reč o nečemu mnogo ozbiljnijem.

Simonoviću se navodno na teret stavlja davanje mita.

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

02:28
BEOGRADSKI ADVOKAT UHAPŠEN NA GRANICI ZBOG PESME! Linta osudio postupak hrvatskog suda: Najgrublje su ugrozili ljudsko pravo Izvor: Kurir televizija