Tajna je u jednom začinu: Napravite kiseli kupus na nemački način, spreman je očas posla a ukusan prste da poližeš

Ljudi na našim prostorima bukvalno ne mogu da zamisle zimu bez kiselog kupusa. Uz ovaj začin koji dodaju Nemci kiseli kupus dobiće potpuno novi šmek.

Profimedia

Kiseli kupus je jedno od omiljenih jela u mnogim domaćinstvima, a posebno je popularan u nemačkoj kuhinji.

Ova jednostavna, ali ukusna zimnica može se pripremiti kod kuće, a savršen je dodatak raznim jelima ili se može jesti kao samostalan obrok. Ako želite da isprobate tradicionalni nemački način pripreme, evo kako to možete učiniti!

Sastojci:

- 1300 g kupusa (jedna srednja glavica, očišćena od spoljašnjih listova)
- 15-20 g morske soli
- Nekoliko listova lovora
- 1/2 kašičice semena kima

Shutterstock 

Priprema:

1. Prvo, kupus pažljivo operite i iseckajte na tanke trakice. Možete koristiti nož ili rendalicu, zavisno od vaših preferencija. U velikoj posudi pomešajte iseckani kupus sa morskom solju. Dobro ga rukama premesite, kako bi so počela da se otapa i kupus pustio sok.

2. U kupus dodajte listove lovora i seme kima. Ovi sastojci će dati poseban ukus i miris vašem kiselom kupusu. Sve dobro promešajte, a zatim stavite kupus u stakleni ili keramički sud. Prilikom stavljanja kupusa, dobro ga pritisnite kako bi se oslobodilo više soka.

3. Kada je kupus smešten u posudu, prekrijte ga čistom krpom i stavite neki težak predmet na vrh, kako bi se održala pritisnuta. Ostavite kupus da fermentira na sobnoj temperaturi 1-2 nedelje, zavisno od željenog stepena kiselosti.

4. Tokom fermentacije, redovno proveravajte kupus. Ako primetite da se na površini formira pena, jednostavno je uklonite. Kada kupus postigne željenu kiselost, prebacite ga u frižider ili hladnu prostoriju kako biste usporili fermentaciju.

Kiseli kupus po nemačkom receptu je savršen način da uživate u zdravoj i ukusnoj zimnici. Bogat vitaminima i mineralima, ovaj kupus može poslužiti kao odličan prilog ili sastojak raznih jela. Pripremite ga i uživajte u njegovom jedinstvenom ukusu tokom zime!

(Kurir.rs/Srbija Danas/I.M.)

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

00:39
Burek sarme  Izvor: Instagram/yildizlarsofrasi