NOVA RUNDA DIJALOGA DANAS U BRISELU: Priština ne pokazuje nameru da konstruktivno razgovara s Beogradom

Danas se održava nova runda pregovora između Beograda i Prištine, međutim sagovornici Kurira smatraju da se ne treba puno očekivati od tog sastanka

Shutterstock

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou održaće se danas u Briselu. Međutim, sagovornici Kurira navode da ne očekuju ništa od ove runde pregovora. Takođe, ističu i da ne treba previše očekivati od bilo kakvih razgovora u narednom periodu zbog toga što Priština ne pokazuje nameru da konstruktivno razgovara sa Beogradom.

Naglašavaju i da je deo strateške politike Aljbina Kurtija obesmišljavanje dijaloga sa Beogradom, kao i da bi bilo iluzorno misliti da će Kurti menjati politiku sada kada se bliže izbori.

Printscreen Reporteri 

 Tokom poslednjeg sastanka, koji je održan 17. septembra, nije došlo do susreta delegacija Beograda i Prištine. Naime, glavni pregovarači u dijalogu između Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, sastali su se odvojeno sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Petković je tada kazao da do susreta nije došlo jer je to odbio Bisljimi, zbog toga što je delegacija Beograda insistirala na temama kao što su Zajednica srpskih opština, poštanske usluge, pitanje primene sporazuma i mere za zaštitu srpskog naroda.

Kurir Televizija  Zoran Milivojević

Diplomata Zoran Milivojević smatra da će ovo biti još jedna runda dijaloga koju će ometati Priština.
- Ne očekujem ništa od ove runde pregovora. Ne očekujem ni da će prištinska strana da promeni stav. Ne znam o čemu može da se razgovara jer se razgovor treba da se svodi na ispunjenje obaveza iz Briselskog sporazuma. Dve teme koje su relevantne za Beograd jesu osnivanje ZSO, kao i prestanak represije Prištine nad Srbima na KiM. Nemam utisak da Priština ima nameru da odustane od svojih stavova niti da menja strategiju, naročito pred izbore... Oni će u Briselu insistirati na sprovođenju Ohridskog sporazuma, a to je za Beograd neprihvatljivo - rekao je za Kurir Milivojević.

Inače, portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je juče da je na dnevnom redu današnje runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu potreba da "hitno počne primena Ohridskog sporazuma" i da se obe strane "konačno dogovore" o napretku u dijalogu.

Foto: Gradske info  Srđan Graovac

Politički analitičar Srđan Graovac kaže za Kurir da ne treba očekivati previše od bilo kakvih razgovora u narednom periodu.
- Priština i Aljbin Kurti ne pokazuju nameru da konstruktivno razgovaraju sa Beogradom, a kamoli da postižu dogovore i sporazume. Deo njegove strateške politike je obesmišljavanje dijaloga sa Beogradom i bilo bi iluzorno misliti da će on menjati politiku sada kada se bliže tamošnji izbori. Ta politika pritiska na Srbe i provokacije su nešto što ne ide u prilog razvoju dijaloga, već će Kurti nastaviti tu politiku pritiska, koja je i ojačala njegovu poziciju među Albancima. Pritisak će biti sve veći, a njegova pozicija oštrija, ne samo u odnosu sa Srbima na KiM već i u dijalogu sa Beogradom - rekao je Graovac.

Kurir.rs/A.Ćorović